Veilig is veilig - Iron Dome opgesteld in centraal Israël

dinsdag 14 november 2017 |  Redactie Israel Today
Israël wil voorbereid zijn op een mogelijke reactie op het vernietigen van een aanvalstunnel net buiten de Gazastrook, twee weken geleden. Daarom werden in het zuiden en nu ook in het midden van het land de raketverdedigingssystemen van Iron Dome opgesteld.

Archieffoto van het Iron Dome raketverdedigingssysteem. (foto: Talucho/Flash90)

Al kort na de gebeurtenis, waarbij veertien terroristen werden gedood, had de Islamitische Jihad gedreigd wraak te nemen. Het Israëlische leger heeft dit weekeinde een boodschap afgegeven aan de Islamitische Jihad en ook aan Hamas, waarin Israël de beide organisaties ervoor waarschuwt om te reageren op de vernietiging van de tunnel. 'Laat het duidelijk zijn: Israël zal op elke reactie van de Islamitische Jihad krachtig reageren, niet alleen tegen Jihad, maar ook tegen Hamas. Wij raden de leiding van de Jihad in Damascus en de uitvoerenden aan om voorzichtig te zijn en de situatie onder controle te houden, want u zult zelf verantwoordelijk worden gehouden,' zo werd in de boodschap gezegd.

Ondertussen wordt aan de grens met Gaza ook gewerkt aan de hindernis voor aanvalstunnels, zij het op kleinere schaal en alleen begeleid door het Israëlische leger, aangezien niet kan worden uitgesloten dat terroristen de arbeiders kunnen beschieten. Boeren werken ook zoals gewoonlijk op hun akkers, maar hen is gevraagd om alleen het werk te doen dat absoluut noodzakelijk is. Men is dus voorzichtig.

In Israëlische veiligheidskringen wordt er echter van uitgegaan dat Hamas momenteel niet geïnteresseerd is in een escalatie van de situatie, om de verzoenings­overeenkomst met Fatach niet in gevaar te brengen. Een schermutseling met Israël zou nu niet in hun belang zijn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.