Groeten uit Israël: Spanning door opgeblazen tunnel

dinsdag 14 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Als de zon niet zo laag zou staan, zou je denken dat het zomer is. November wil gewoon niet worden zoals hij eigenlijk zou moeten zijn. Weliswaar is het ’s ochtends vroeg en in de avonduren prettig koel, maar overdag stijgen de temperaturen in sommige delen van het land tot zomerse waarden van 26-28 graden. Dus wie nog een strandvakantie wil houden, kan dat nu nog doen. De komende dagen zou het zelfs nog warmer worden. Regen? Die is er voorlopig niet.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot gedeeltelijk bewolkt, met een heel lichte daling van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,30 meter onder de zeespiegel.

De voorpagina’s van vandaag: Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot en Israel Hayom

En nu een blik op de zaken van vandaag die Israël bezig houden. Daartoe een blik op de titelpagina’s van de dagbladen van vandaag.
De krant Yediot Achronot schrijft op de voorpagina over nieuwe inzichten inzake het zogenaamde 'dossier 1000', dat gaat over geschenken aan de familie Netanyahu, in het bijzonder champagne en sigaren, die met kisten tegelijk naar de woning van de Netanyahu’s zouden zijn gestuurd.

De krant Ma'ariv houdt zich op zijn titelpagina bezig met de gespannen situatie met betrekking tot een eventuele reactie van de Islamitische Jihad op de vernietiging van de terreurtunnel, ongeveer twee weken geleden.
In Israël wil men geen risico nemen, aldus de krant. In het midden van het land werden Iron-Dome raketverdedigingsinstallaties (Kipat Barzel) opgesteld, om klaar te zijn voor een eventuele raketbeschieting.
Verder een bericht over de aardbeving van eergisteren aan de Iraans-Iraakse grens, men vreest voor een groot aantal slachtoffers.

De aan de kant van Benjamin Netanyahu staande krant Israel Hayom begint met een kop over de discussie over de shabbat en bericht over een initiatief van de regering om de beslissing over winkelopening op shabbat aan het ministerie van Binnenlandse Zaken over te laten, en niet aan de steden. Op Tel Aviv zal dit echter geen effect hebben.
Vervolgens bericht deze krant ook over de raketverdedigingsinstallaties die zijn opgesteld, en over een interessant initiatief van de minister van verkeer Israel Katz, die de kabelbaan als openbaar vervoermiddel in Israël zou willen zien. Een voorbeeld daarvan kon u gisteren al in onze video van de dag zien.

Verdere informatie over wat er vandaag in Israël gebeurt, vindt u in onze dagelijkse nieuwsberichten. Nu wens ik u een prettige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.