Friedman: Ambassade VS uiteindelijk naar Jeruzalem

maandag 13 november 2017 |  Redactie Israel Today
De Israëli's waren teleurgesteld toen de Amerikaanse president Donald Trump niet onmiddellijk de ambassade van de VS naar Jeruzalem verplaatste, zoals herhaaldelijk was beloofd tijdens zijn campagne. Zeker, bijna alle recente Amerikaanse presidents­kandidaten hadden hetzelfde beloofd. Maar de Israëli's geloofden dat Tromp het werkelijk zou doen.

Het was dus een tegenvaller toen in de loop van de zomer werd gemeld dat Trump in de voetsporen zou treden van Barack Obama en George W. Bush, althans voor nu, door een ontheffing vanwege de nationale veiligheid te verlengen om zo te voorkomen dat de ambassade verplaatst zou worden.

Het plaatsen van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem zou de claim van Israël op de stad als zijn onverdeelde hoofdstad versterken, iets waar een groot deel van de Arabische wereld zich luidruchtig tegen verzet.

David Friedman, de Amerikaanse ambassadeur in Israël, heeft zondag desalniettemin opnieuw bevestigd dat de regering-Trump inderdaad van plan is de ambassade uiteindelijk te verplaatsen.

Tijdens een toespraak voor het jaarlijkse gala van de Zionistische Organisatie van Amerika in New York City, verklaarde Friedman: 'De president heeft ook duidelijk gemaakt dat hij van plan is de ambassade van de Verenigde Staten van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. De vraag is niet of, maar wanneer. En ik neem de president op zijn woord, en ik zet me persoonlijk in om alles te doen wat ik kan om voor deze verplaatsing te pleiten.'
'Ik heb een huis in Herzlia dat eigendom is van de Amerikaanse regering, een heel mooi huis, maar ik geef het meteen op om naar Jeruzalem te verhuizen.'

'Geen enkele trouwe Amerikaan moet zich verontschuldigen voor zijn steun aan Israël en voor de eis dat onze regering Israël zal steunen. De steun aan Israël is een Amerikaanse fundamentele waarde.'

Over een toekomstig vredesinitiatief zei Friedman, dat het voor de Amerikaanse president Trump belangrijk is om Judea en Samaria niet tot een mislukte poging te laten worden, zoals in de Gazastrook is gebeurd. Het is duidelijk dat Judea en Samaria niet naast Finland of Costa Rica liggen. Uit de mond van de president zullen nooit argumenten komen als bij zijn voorganger, die parallellen zag tussen de bouw van een huis in Chalamish en de moord op een vader, zoon en dochter in Chalamish aan de sjabbattafel. Dergelijke parallellen zijn er niet.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.