Groeten uit Israël: Een aardbeving? Niets van gevoeld

maandag 13 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Gisteren zou hier bij ons in Israël de aarde gebeefd hebben. Ik heb daar trouwens niets van gemerkt. Het bericht kwam tegen 21 uur. 'In het hele land werd een aardbeving gevoeld.' - 'Het hele huis schudde, ik was bang.' Aldus de krantenkoppen die ik las. Ik vroeg me af wat voor een aardbeving. Ook mijn familie had er niets van gemerkt. Op YouTube kon je enkele video’s zien van burgers die hun belevenissen met anderen wilden delen. Eigenlijk leek het meer een tentoonstelling van lampenkappen.

Een samenvatting van de aardbeving van gisteren; welke lamp is de mooiste?

Maar nu serieus. Het epicentrum van de beving van gisteren lag bij de grens tussen Iran en Irak. De sterkte zou 7,2 op de schaal van Richter zijn geweest We mogen blij zijn dat er bij ons alleen een paar lampen hebben gedanst. De laatste beving die ik zelf heb gevoeld, was ongeveer 12 jaar geleden. Ik was net op de zevende verdieping van een ziekenhuis toen ik merkte dat de vloer schudde. Het was een beving met een sterkte van 5,1.

En dan was er nog de beving van 1995, waardoor vooral de stad Eilat werd getroffen. Er vielen scheuren in enkele straten, de muur van een hotel raakte licht beschadigd. In Jeruzalem schudde de tv, die aan de muur in mijn kantoor in het gebouw van de Israëlische televisie hing.

Omdat Israël aan de zogenaamde Grote Oost-Afrikaanse Slenk ligt, moet men hier bij ons altijd op aardbevingen voorbereid zijn. Statistisch gezien zou de volgende beving al over tijd zijn, want de laatste echt sterke aardbeving is alweer lang geleden; dat was de aardbeving van Jericho in 1927 Daarom worden er regelmatig oefeningen gehouden om de bevolking op de gevaren van een zware aardbeving te attenderen.

Voorbereidingen voor een aardbeving

Er is hier nog veel te doen. Veel oude gebouwen moeten nog aardbevings­bestendig worden gemaakt. Als ik dan denk aan die woningen die op 'kolommen' staan, zouden die een zware beving kunnen doorstaan? Deze gebouwen zijn gebouwd in de jaren ’70, toen men snel woonruimte moest maken. Momenteel zouden er in het hele land 10.000 tot 16.000 van dergelijke woningen zijn, waarin een miljoen mensen wonen. Er is een overheidsproject dat bouw­werkzaam­heden ter versteviging van de oude gebouwen steunt. Dat wordt de zogenaamde TAMA 38 genoemd, maar er zal nog wel een hele tijd overheen gaan voordat alle woningen in Israël aardbevingsbestendig zijn.

En nu het weer voor vandaag. De novemberzon, zoals ik hem noem, is nog steeds bij ons. Er is nog geen spoor van regen. Vanochtend vroeg was er nog flink wat wind, maar het was nog steeds betrekkelijk warm. Mijn jasje is weer thuis gebleven. Vandaag zou het nog een keer warm worden. Bij ons in Modi’in zou het zelfs 30 tot 32 graden kunnen worden. Gek eigenlijk. Maar dat is het nog niet; ook de komende dagen zou de temperatuur nog wat stijgen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt, met een lichte temperatuur­daling. Verder voor de tijd van het jaar te warm en te droog. Stevige oostenwind ’s ochtends in het noorden en in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 214,30 meter onder de zeespiegel.

Onze zoon is vandaag weer naar school gegaan. De regering schijnt de lerarenvakbond tegemoet te zijn gekomen, en de vakbond is iets flexibeler geworden in zijn eisen. En dat is ook goed zo. Want er zijn belangrijke examens op komst. Zo had onze zoon er helemaal geen bezwaar tegen dat hij vanochtend weer vroeg moest opstaan. Waarover de leraren het nu met de regering eens worden, is nog niet duidelijk. Men wilde vanochtend het aanbod onderzoeken. Nieuwe leraren zouden nu per maand duidelijk meer verdienen, maar ook de leraren met meer dienstjaren zouden nu niet slechts 60 shekel (15 euro) per maand meer krijgen, maar een paar honderd shekel meer. Veel succes.

Behalve over de aardbeving praat men hier bij ons over de affaire met de huishoudelijke hulp van de familie Netanyahu, volgens de advocaat van Netanyahu zou de vroegere huishoudelijke hulp een leugenares zijn.
Verder gaat het over het zogenaamde dossier 3000, de aankoop van onderzeeboten in Duitsland, en de wederzijdse bedreigingen tussen Israël en de Islamitische Jihad met betrekking tot het vernietigen van tunnels. Dus niets nieuws, alles zoals altijd.

En nu wens ik u een prettige en zinvolle maandag en een goed begin van de werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.