Groeten uit Israël: Enthousiast over Arabische kookkunst

zondag 12 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het ongelooflijke is gebeurd! De staking van de leraren van de hoogste klassen gaat inderdaad door! Onze jongste zoon heeft een verlengd weekeinde gekregen en is vandaag – net als de overige 400.000 leerlingen van hoogste klassen – thuisgebleven. Ditmaal was er geen twijfel mogelijk dat de schoollokalen vandaag leeg zouden blijven. Gisteren, kort na het einde van de shabbat, werd al gemeld dat de lerarenvakbond het niet eens is kunnen worden met het Ministerie van Financiën. Natuurlijk gaat het weer om de centen, in het bijzonder het beginsalaris van een nieuwe docent, die vaak maar een derde verdient van wat een ervaren leraar krijgt. Met zou 'beledigende' aanbiedingen hebben gekregen, stond in een verklaring van de vakbond.

Vandaag blijven de klaslokalen leeg (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Hoezeer men als eerste reactie blij is met een vrije schooldag, niet lang daarna zal de leerlingen duidelijk worden dat zijzelf uiteindelijk het slachtoffer zijn van de staking, die over hun ruggen wordt gehouden. Want er staan verschillende eindexamentoetsen te wachten, en nu ontbreken er belangrijke lesuren voor de voorbereiding.

Wie weet of het bij deze ene stakingsdag zal blijven? Als de regering niet bereid is om aan de eisen van de leraren tegemoet te komen, zullen er meer stakingen volgen. Daarbij was de regering bereid om het beginsalaris van nieuwe leraren tot 8000 shekel (ongeveer 2000 euro) te verhogen, maar voor leraren met meer dienstjaren zou het maandsalaris echter met slechts 60 shekel (15 euro) worden verhoogd. En dat bevalt de lerarenvakbond natuurlijk helemaal niet. Nu is het afwachten wie er het eerste toegeeft.
Onze zoon zou precies vandaag zijn langste schooldag van de week hebben, dat is hem nu bespaard gebleven. Ik gun het hem wel. Maar daarna moet het afgelopen zijn met de stakingen.

En nu naar het weer. Het weekeinde was weer eens prachtig, net als de afgelopen dagen. Niet koud, niet te warm, frisse lucht en zon. Vandaag zou het duidelijk warmer worden, bij ons in Modi’in zou het zelfs bijna 30 graden worden. Zomer in november.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot bedekt, met een duidelijke temperatuurstijging. Voor de tijd van het jaar te warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, aan de Dode Zee 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,29 meter onder de zeespiegel.

Vrijdag vond hier in Jeruzalem een interessante wedloop plaats. Dat er hier bij ons graag wordt gelopen, is u vast al eerder opgevallen. Het evenement van vrijdag heette Runners without borders (Renners zonder grenzen) en was opgezet door een club met dezelfde naam. 700 mensen – zowel Joden als Arabieren – renden vrijdag samen door de straten van Jeruzalem. Sinds de niet zo gemakkelijke zomer van 2014 bestaat deze wedloop. Doel is een brug te slaan tussen beide zijden, om ze nader tot elkaar te brengen. Of een evenement zoals dit nu meteen de sfeer en de situatie hier bij ons verandert, is niet zeker, maar het is een begin. Elke stap naar elkaar toe of met elkaar is belangrijk. Vaak denk ik, waarom kunnen we niet gewoon allemaal vreedzaam samenleven?

Gisteren zag ik op tv een aflevering van het reality-kookprogramma Master Chef. Misschien kent u het. Een paar jaar geleden heeft daar de Duitser Tom Franz gewonnen. Hij woont sinds een paar jaar in Israël. Gisteren werden er weer een paar van de audities uitgezonden. Daar was ook een Arabische vrouw bij die met haar kookkunsten de jury’s enthousiast maakte (Video). Zij stamt uit een dorp in het noorden en woont nu met haar gezin in Jeruzalem, in Pisgat Ze'ev, samen met Joodse buren. Zij is moslima en draagt een hoofddoek. Ze werkt als advocate. Haar man was 30 jaar lang chefarts in het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem, een longarts.

Terwijl zij voor de jury kookte, vertelde zij over haar familie en haar leven samen met hun Joodse buren. Ze vertelde dat ze veel vrienden heeft en vaak op familiefeesten, zoals Bar Mitzwa’s, werd uitgenodigd. Ik vroeg me meteen af waarom we niet allemaal zo met elkaar zouden kunnen omgaan. Toen ze vertelde dat ze in Pisgat Ze'ev woont, zei ze met een glimlach dat ze daarmee het bezette stuk land terug in de handen van de Palestijnen had gekocht. Dat moet een grap geweest zijn. Nou ja, dacht ik. Haar gerecht dat ze kookte, zag er prachtig uit. Volgens mij gaat er trouwens niets boven de Arabische keuken. Het eten is gewoon te lekker.

En nu terug naar het dagelijks leven hier in Israël. Daar gaat het vandaag ook weer over seksuele hinder. Ditmaal wordt er in de kranten over een geval van 40 jaar geleden geschreven. Een heel bekende vroegere tv-presentator zou iemand hebben aangerand, 40 jaar geleden. Natuurlijk is dat erg, als het werkelijk is gebeurd. Maar wat moet je daar nu, 40 jaar later, mee beginnen? Ik ben nieuwsgierig hoe men om zal gaan met deze berichten over gebeurtenissen die decennia geleden plaatsvonden.
Verder was er dit weekeinde een interview met een vroegere huishoudelijke hulp in de woning van de familie Netanyahu, waarin echt slechte dingen over Sara Netanyahu werden gezegd met betrekking tot haar gedrag tegenover medewerkers. We zien wel hoe zich dat ontwikkelt. Saai is het niet.

En nu wordt het tijd voor de finishing touch van het nieuwe nummer van ons blad. Want het decembernummer van Israel Today gaat al bijna naar de drukker. En nu wens ik u nog een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.