Film 'De Sleutel van het Leven': de Talmoed vertalen

vrijdag 10 november 2017 |  Redactie Israeltoday.nl, EO
In de EO-film ‘De Sleutel van het Leven’ is Jacob de Leeuwe (67) bezig aan een onmogelijk monnikenwerk: het vertalen van de Talmoed in het Nederlands. Nooit eerder heeft iemand dat gedaan. De film wordt uitgezonden op zondag 26 november om 15.30 uur op NPO2.

De Talmoed is één van de belangrijkste boeken van het jodendom. Het zijn de eeuwenoude mondelinge verklaringen van het Oude Testament, die later op schrift zijn gesteld. Ze vormen de basis om het jodendom te kunnen begrijpen. Maar als je het De Leeuwe vraagt, zijn de wijsheden uit de Talmoed veel breder inzetbaar, ook voor de niet-joodse maatschappij.

De EO probeert in de bijzondere film te achterhalen waar de bijna obsessieve passie van De Leeuwe vandaan komt om een niet te voltooien werk toch voort te zetten. In totaal bestaat de Talmoed uit 63 delen en zo’n 13.000 pagina’s. In tien jaar tijd heeft De Leeuwe bijna drie delen vertaald.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.