Groeten uit Israël: Respect voor anderen leren

vrijdag 10 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Niet te geloven, het is alweer vrijdag. De week is echt heel snel gegaan. Maar dat kan ook best aan mij liggen. Juist nu, nu onze dochter haar diensttijd in het leger is begonnen, verlopen de dagen nog sneller dan vroeger. Elke avond wachten we op het overgaan van de telefoon, het dagelijkse gesprek met onze dochter. En dan is er natuurlijk het wachten op het weekeinde, en dat is voor onze dochter en onszelf ditmaal gisteren al begonnen.

Onze dochter heeft haar basisopleiding afgesloten en mocht reeds gistermiddag uit de basis vertrekken. Zondag begint dan een nieuwe fase van haar diensttijd. We zijn allemaal heel benieuwd hoe het verder zal gaan. Het is verbazingwekkend hoe snel onze dochter aan haar nieuwe levensfase – dagelijks in het leger, met veel nieuwe regels – gewend was. Ze is een echte vroege vogel geworden, niet te geloven.

Het is de moeite waard om vroeg op te staan, het weer is gewoon prachtig. Maar dat kent u wel, de zon schijnt vanuit een helder blauwe hemel, de lucht is fris, de temperaturen prettig. Omdat ik vandaag nog niet alle inkopen had gedaan – lees: ik had een paar belangrijke dingen vergeten – ben ik, nadat ik mijn zoon voor zijn school had afgezet, nog een keer naar de supermarkt gegaan. Deze staat, net als de school, in een vroeger zelfstandig dorp dat nu deel is van de stad Modi’in-Maccabim-Re’oet. Ik houd van deze plaats, het is net een dorp. Op vrijdag is het daar extra leuk, want dan is daar altijd de wekelijks boerenmarkt. De sfeer is er altijd leuk, alsof je op vakantie bent.

Elke vrijdag: De boerenmarkt in Re’oet. Een wat oudere foto. Vandaag is de lucht stralend blauw.

En nu het weer. Het weekeinde zou zo blijven als de afgelopen dagen, maar dan, op zondag, zouden de temperaturen drastisch gaan stijgen, een soort mini-sharav met temperaturen tot 29 graden hier bij ons in Modi’in. Helaas maakt men zich nu langzaamaan zorgen over de regen die maar niet wil komen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt, zonder grote temperatuur­veranderingen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,29 meter onder de zeespiegel.

De vakbond van leraren heeft voor zondag een ééndaagse waarschuwings­staking aangekondigd, zo werd vandaag in het nieuws gemeld. Dat zal onze zoon vast leuk vinden, want juist op zondag heeft hij een van zijn langste schooldagen; hij komt dan altijd pas na 5 uur thuis. Naar u weet wel hoe dat hier met die schoolstakingen is. Daarover heb ik al verschillende keren geschreven. Er wordt een staking aangekondigd, de kinderen zijn blij, veel ouders wat minder, omdat ze dan een vrije dag moeten opnemen om de kinderen niet alleen thuis te laten zitten. En dan, meestal ’s ochtends kort voor zeven uur, kort voordat men zich gewoonlijk voor school klaarmaakt, komt dan het bericht dat men het eens is geworden; de kinderen zijn verdrietig omdat men ze weer heeft beetgenomen, en ook de ouders zijn wat geïrriteerd omdat er zich weer iemand van zijn werk moest afmelden om thuis te kunnen blijven. Vandaar dat mijn zoon helemaal niet enthousiast was toen ik hem van de geplande lerarenstaking vertelde. En dat is ook goed zo.

Zullen er zondag weer lege klaslokalen zijn? (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Maar zo nu en dan komt het toch tot een lerarenstaking. De langste staking van alle tijden was in 2007, precies 10 jaar geleden. Het was het jaar dat mijn oudste zoon bar mitswa deed, en ik had een reisje naar Engeland met hem gepland. De staking begon daarvóór al, en hield ook aan nadat we allang weer terug waren in Israël. Twee volle maanden was het schoolonderwijs lamgelegd. Daardoor kreeg mijn zoon de gelegenheid op te treden in een nieuwsuitzending van de tv, mijn toenmalige werkgever. De reporter vroeg hem wat hij van de staking vond. Het werd saai en hij had genoeg van de staking, aldus zijn voorbeeldige antwoord. Na afloop van de staking viel het niet mee om in het dagelijkse ritme terug te keren. Trouwens, uiteindelijk schaadt een staking, want juist nu moeten de leerlingen van de elfde klas zich al op enkele eind­examen­toetsen voorbereiden. We zien wel wat er zondag gebeurt.

Het onderwerp #metoo neemt langzaam aan hier bij ons steeds meer ruimte in bij onze nieuws­berichten. Steeds meer bekende vrouwen uit de mediabranche vertellen dat ze in het verleden door eveneens bekende mannen seksueel lastiggevallen zijn. Sommige gevallen vonden twintig jaar of langer geleden plaats. En zoals dat gaat, na het eerste bericht meldden zich meer vrouwen die zeggen ook door de betreffende persoon lastiggevallen zijn. De laatste twee beschuldigde personen hebben nu verlof genomen. De beschuldigingen uit het verleden verbreiden zich als een bosbrand. Net zoals in de VS, waar vandaag ook over een nieuw geval wordt bericht, ditmaal een komiek.

Momenteel weet zowat niemand goed hoe je daarmee om moet gaan. Het zijn immers gevallen van decennia geleden. Kan of moet je de dader nu ter verantwoording roepen? En als die persoon na twintig jaar of langer een heel ander mens is geworden en deze daden zelf veroordeelt en er spijt van heeft? In de discussies daarover wordt ook gezegd dat de hele maatschappij vroeger anders op dergelijke dingen reageerde. Zo werd er bericht over een geval van een buikdanseres die bijna 30 jaar geleden in een live-uitzending werd lastig gevallen met vragen die we nu als aanstootgevend beschouwen. Ook had de presentator met zijn handen de vrouw op plaatsen aangeraakt wat tegenwoordig niemand zou durven. Destijds lachte iedereen, ook het publiek.

30 jaar geleden – het bericht gisteren in het avondnieuws

Zo nieuw is het niet dat er plotseling iemand wordt beschuldigd van iets dat jaren geleden gebeurde. Zo hebben we bijvoorbeeld onze vroegere president Moshe Katzav, die inmiddels een gevangenisstraf van meerdere jaren uitgezeten heeft. Ook in zijn geval kwam er na de eerste aanklacht een hele golf van aanklachten van vrouwen die destijds onder hem hebben gewerkt. Het lijkt om een probleem van onze maatschappij te gaan. Mogelijk heeft de huidige beroering ook iets goeds. Misschien leert men nu om de ander meer te respecteren en eindelijk met dit gedrag op te houden. Al moet daarbij worden gezegd dat niet alle mannen zo zijn, ook al lijkt het momenteel soms zo.

Zo, beste lezers, nu heb ik genoeg over dit onderwerp gesproken. Maar momenteel hoor je nauwelijks iets anders op de radio en de tv. We komen er wel overheen. Nu wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Zondag begroet ik u dan weer voor de nieuwe week. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.