Palestijnse steun voor rondwegen voor de pioniers

donderdag 9 november 2017 |  Redactie Israel Today
Sinds drie weken protesteren familieleden van slachtoffers van terrorisme uit Judea en Samaria, samen met de districtsvoorzitters in een protesttent voor de ambtswoning van premier Benjamin Netanyahu. Drie dagen geleden begonnen ze zelfs met een hongerstaking om hun eis voor meer veiligheid kracht bij te zetten.

Protest en hongerstaking voor de ambtswoning van de premier. Districtsvoorzitters en familieleden van terreurslachtoffers eisen meer veiligheid in Judea en Samaria. De tekst op het bord luidt kan shovtiem ra'av Nu hongerstaking (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Netanyahu had een paar dagen geleden al bekend gemaakt, dat hij onmiddellijk het bedrag van ₪ 200 miljoen beschikbaar zou stellen voor de aanleg van rondwegen, en nog eens ₪ 600 miljoen in de begroting van 2019 op te nemen. Maar dat is in de ogen van de inwoners van Judea en Samaria niet voldoende.

Zeer verrassend kwam vandaag een delegatie van een Palestijns dorp hen helpen en sloot zich aan bij het protest. Terwijl de Joodse pioniers demonstreren voor het vrijgeven van toegezegde gelden voor hun veiligheid en de infrastructuur, gaat het de Palestijnen om een specifieke rondweg die door hun dorp zou moeten leiden. Ze klagen dat de weg die ze momenteel gebruiken, overbelast is en dat ze soms enkele uren in de file moeten staan wanneer ze naar Jeruzalem gaan om te werken.

De Joodse pioniers vragen ook om de aanleg van deze rondweg, maar natuurlijk om niet door Arabische dorpen te rijden, wat levensbedreigend kan zijn. Infrastructuurprojecten in Samaria, de zogenaamde Westbank, zijn ook altijd politieke zaken. Ze hebben daarom niet alleen te maken met de gebruikelijke bureaucratie, maar ook met de huidige politieke situatie in het land.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.