Groeten uit Israël: Elektrische deelauto's in Haifa

donderdag 9 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Gisteren was het helemaal niet leuk om met de bus te reizen. Nadat mijn bus gewoon niet kwam opdagen, en ik daarom op een andere lijn moest instappen en daardoor bijna een heel uur later dan normaal thuiskwam, begreep ik waarom nog steeds zoveel mensen met de auto naar hun werk rijden. Vandaag heb ik dan ook inderdaad de auto genomen. Jammer dat je nog niet voor honderd procent op de bus kunt vertrouwen.

Ook in Haifa bestaat nu een zogenaamd Car sharing project, las ik gisteren. In Tel Aviv bestaat dat al langer. Dit project wordt uitgevoerd door Car2Go, in samenwerking met het betreffende stadsbestuur. In tegenstelling tot de auto’s in Tel Aviv rijden de circa 100 auto’s in Haifa elektrisch. De stad heeft speciaal daarvoor over de hele stad verspreid 300 parkeerplaatsen en 60 laadstations voorbereid.

Parkeerplaats met laadstation voor de nieuwe auto’s van Car2Go (Foto: persdienst van Haifa)

Tot nog toe zouden al 1500 burgers zich hebben geregistreerd voor deze nieuwe service. Dat klinkt prachtig! In plaats van met je eigen auto altijd gedoe te hebben met reparaties, verzekeringen, parkeerplaats zoeken, enzovoort, bestel je nu gewoon een auto wanneer je hem nodig hebt, ga je naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats waar een auto staat, stap je in en rij je weg. Het geheel wordt ondersteund door een app op je smartphone.

Ik ben benieuwd hoe deze nieuwe service door de Israëli's geaccepteerd zal worden. Eigenlijk staan wij Israëli's erom bekend dat we graag nieuwe dingen uitproberen. Ook voor toeristen is dat prachtig.

En nu eerst het weer voor vandaag. Het is de afgelopen dagen nauwelijks veranderd, maar zondag zou het weer echt warm worden, in Modi’in tot 29 graden.
En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte temperatuur­stijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,285 meter onder de zeespiegel.

Vandaag is het 9 november, een datum dat we allemaal kennen. Terwijl velen nu wellicht eerst aan de val van de muur in 1989 denken (ongelooflijk dat dit uitgerekend op die datum gebeurde), denk ik aan de nacht van 9 november 1938, de nacht die alles veranderde. Op school in Oldenburg heb ik daar destijds veel over geleerd. Ieder jaar werd erover gesproken, over de ‘Reichskristallnacht’. Als Oldenburgers leerden we natuurlijk ook over de geschiedenis van de stad, over de vernietiging van de Oldenburgse synagoge. Leo Trepp was destijds de opperrabbijn van Oldenburg. In de jaren ’90 had ik nog de eer hem te leren kennen en hem verschillende keren te ontmoeten. In een radio-interview in 2004 vertelde hij wat er destijds op 9 november 1938 in Oldenburg gebeurde (zie het artikel).

Sinds 1981 vindt in Oldenburg de zogenaamde Herinneringstocht plaats, om aan de nacht van destijds te herinneren. Precies 25 jaar geleden werd de Joodse Gemeente in Oldenburg herboren. De stad gaf de gemeente ook een gebouw voor de nieuwe synagoge, die vlak bij de plaats staat waar de toenmalige synagoge stond.

De nieuwe synagoge in Oldenburg (Foto: Dov Eilon)

Ik zou best wel eens willen weten hoe men tegenwoordig in Duitsland met deze datum omgaat. Behalve de Reichskristallnacht en de val van de Muur van Berlijn zijn er precies op deze datum veel andere belangrijke gebeurtenissen geweest. Zie ook hier (Nederlands).
Wat me werkelijk heeft verbaasd, is het feit dat ik in de Israëlische media nauwelijks artikelen over de jaardag van de Reichskristallnacht ben tegengekomen.

En dat brengt ons bij de krantenkoppen van vandaag in Israël: Daar gaat het vandaag verder met de beschuldiging van seksuele hinder van Alex Giladi. Daarij komt nog een ander geval, waarbij een bekende journaliste een eveneens heel bekende journalist beschuldigt haar lastiggevallen te hebben. Dat onderwerp neemt momenteel veel ruimte in de berichtgeving in.
Dan zijn er berichten over de aangifte van een vroegere huishoudster van de familie Netanyahu, de rechter had er bezwaar tegen hoe de zaak door de advocaat van de aanklaagster werd voorgesteld.
Een ander thema is de discussie over het hoge salaris van de Israëlische politiecommandant Roni Alsheikh. Het zou niet gepast zijn dat deze meer verdient dan de Israëlische premier, zei een afgevaardigde van Likoed.

Zoals u ziet, saai is het bij ons niet. Vaak denk ik dat wanneer er geen veiligheidsproblemen in het land zijn, wanneer het rustig is, zonder terreuraanslagen, dat men hier dan graag begint zichzelf schade te berokkenen. Waarom kan men niet gewoon van de betrekkelijke rust genieten? Maar dan zou het vast veel te saai worden hier bij ons.

En nu wens ik u een prettige en zinvolle dag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.