'Joodse Nobelprijs' voor Natalie Portman

woensdag 8 november 2017 |  Redactie israel Today
De Israëlische Genesisprijs voor 2018 is toegekend aan de in Israël geboren Amerikaanse actrice Natalie Portman voor haar maatschappelijke betrokkenheid en diepe gehechtheid aan haar Joodse en Israëlische wortels, werd dinsdag bekendgemaakt.

Natalie Portman bij de première van haar film 'A Tale of Love and Darkness' in september 2015 in Jeruzalem (Foto: Hadas Parush/Flash90)

De prijs van één miljoen dollar, de 'Joodse Nobelprijs', wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon die de volgende generatie Joden inspireert door professionele prestaties en betrokkenheid bij Joodse waarden. Premier Benjamin Netanyahu zal in juni 2018 in Jeruzalem de prijs overhandigen aan Portman.

'Ik ben trots op mijn Israëlische wortels en Joods erfgoed. Het zijn cruciale onderdelen van wat ik ben,' zei ze in een verklaring gepubliceerd door de organisatoren van de prijs. Ze zei dat ze het prijzengeld zou gebruiken om 'het leven van vrouwen in Israël en daarbuiten te verbeteren.'

Portman werd geboren in Israël en verhuisde als jong meisje naar de Verenigde Staten, waar ze zich ontwikkelde van een kinderactrice tot een welbekende ster. Ze won de Oscar voor Beste Actrice 2011 voor haar werk in 'Black Swan' en in 2015 filmde en speelde ze in 'Tale of Love and Darkness', een Hebreeuwse film die in Israël werd gefilmd op basis van een roman van Amos Oz.

De Genesisprijs vermeldde de maatschappelijke betrokkenheid van Portman op gebieden als gendergelijkheid, armoedebestrijding, microfinanciering en dierenrechten.
'Zij toont de kenmerken van het Joodse karakter en de waarden van het Joodse volk - vasthoudendheid en hard werken, streven naar uitmuntendheid, intellectuele nieuwsgierigheid en een oprechte wens om bij te dragen aan de verbetering van de wereld,' aldus Stan Polovets, medeoprichter en voorzitter van de prijzenstichting. Hij noemde haar wereldwijd een 'rolmodel' voor miljoenen jonge Joden.

De Genesisprijs werd in 2014 ingesteld en wordt toegekend in partnerschap tussen het kantoor van de Israëlische premier, de particuliere stichting Genesis-prijs en het bureau van de voorzitter van het Joods Agentschap, een non-profitgroep die nauwe banden heeft met de Israëlische regering.

Portman is de vijfde winnaar en de eerste vrouw die de prijs wint. Eerdere ontvangers zijn de voormalige burgemeester van New York City, Michael Bloomberg, acteur Michael Douglas, violist Itzhak Perlman en beeldhouwer Anish Kapoor.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.