Emil Berliner: Uitvinder van de grammofoonplaat

woensdag 8 november 2017 |  Redactie israel Today
De latere uitvinder Emil Berliner werd in 1851 in Hannover onder armoedige omstandigheden geboren. In het Joodse gezin werden dertien kinderen geboren. Na zijn opleiding als drukker emigreerde hij naar de VS. In Washington verdiende hij zijn eerste geld met zijn hobby, experimenteren met elektriciteit.

Nadat de Canadees Graham Bell in 1876 patent had aangevraagd op de eerste telefoon, ontwikkelde Berliner een telefoonhoorn die hij aan Bell verkocht voor 75.000 Duitse marken. Dat was in die tijd een vermogen. Daarna bood Bell hem een baan aan in zijn fabriek in Philadelphia.

Om te laten zien dat hij een echte Amerikaan was geworden, liet Berliner zich niet meer Emil maar Emile noemen. Hij nodigde zijn broers Jakob en Joseph uit om naar Amerika te komen, en toonde hen het nieuwe ‘wonderapparaat’ waaraan hij werkte. De broers gingen terug naar Duitsland en richtten daar in 1881 de telefoonfabriek Berliner op.

In 1883 werd Emile Berliner zelfstandig. Hij werkte aan de verbetering van de techniek voor het overnemen van een toon. En in 1887 vroeg hij patent aan op zijn nieuwe uitvinding: de grammofoonplaat. De relatief eenvoudige techniek was zeer geschikt voor massaproductie. Er moest alleen nog gebruiksvriendelijke afspeelapparatuur worden ontwikkeld. Dat was niet moeilijk voor Berliner, en hij noemde het apparaat een grammofoon. In 1888 werd in de VS de eerste officiële presentatie van de grammofoon met enthousiame verwelkomd.

Een jaar later herhaalde dit succes zich in Duitsland en werden er licenties verstrekt voor de fabricage. In 1895 startte Berliner met zijn eigen Amerikaanse productiebedrijf, de Berliner Gramophone Company. In 1908 presenteerde hij de eerste dubbelzijdig afspeelbare grammofoonplaat. Hij raakte verzeild in een strijd om zijn bedrijf en besloot met bedrijf en al naar Canada te verhuizen. Berliner vestigde zich in Montreal, en ging daar onvermoeibaar verder als uitvinder.

Zijn zoon Henry gebruikte in 1919 een door zijn vader uitgevonden lichtgewicht vliegtuigmotor voor de eerste helikopter die min of meer kon vliegen. Emile Berliner opende in 1924 in Montreal het eerste commerciële radiostation van de stad. Op 70-jarige leeftijd verkocht hij zijn bedrijf en verhuisde naar Washington om van zijn oude dag te genieten. Hij overleed daar op 3 augustus 1929.

Dit artikel verscheen in het oktobernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.