Groeten uit Israël: Rookverbod wordt uitgebreid

woensdag 8 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Ook vandaag ben ik heel vroeg met de bus naar Jeruzalem gereden. De wegen waren nog vrij, zodat ik al tegen half zeven hier in Jeruzalem was. De stad was allang aan de nieuwe dag begonnen, het leek of het al veel later was. Het is sowieso allemaal betrekkelijk. Vroeger zou ik het als bijna onmenselijk gevonden hebben als je om half zes moet opstaan, maar tegenwoordig word ik al wakker voordat mijn wekker afgaat. Ook het weer is nog steeds zonnig en heel aangenaam. Overigens neem ik nu altijd mijn jas mee. Tegen de middag worden in Jeruzalem temperaturen van rond de 20 graden verwacht; nergens in het land zal de 30 graden worden gehaald, dat zou ook overdreven zijn, het is al november.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt, met een lichte temperatuur­daling. Aan de kust kan hier en daar een regenbui vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat ongewijzigd op 214,28 meter onder de zeespiegel.

Het roken op openbare plaatsen zal verder worden beperkt, volgens een plan van onze minister van Volksgezondheid. Zo houden we de frisse lucht prettig en aangenaam. Nu al is het roken in openbare gebouwen, cafés, restaurants, stadions, winkelcentra en nog meer plaatsen verboden. Er mogen echter wel rookplekken worden ingericht, die echter voor andere mensen niet storend mogen zijn.

Het roken in het openbaar moet verder worden beperkt (foto: Kobi Gideon/Flash90)

Nu moet het roken ook worden verboden in openlucht-zwembaden, op sportterreinen, dus overal waar men aan sport doet, in dierentuinen en ook bij openlucht­bijeenkomsten. Want juist plaatsen in de open lucht worden graag als rookzone gezien. De nieuwe regels zullen de niet-rokers – nog altijd 80% van de bevolking – het recht op zuivere lucht op openbare plaatsen garanderen. De afgelopen jaren is men hier bij ons heel intensief tegen het roken opgetreden.

Toen ik een maand geleden met mijn zoon bij een voetbalwedstrijd tegen Spanje in het Teddy-stadion was, heeft er niet één gerookt. Zoiets zou een paar jaar geleden ondenkbaar zijn geweest, een stadion was bij uitstek een plek om te roken. Dat herinner ik me nog goed uit mijn kinderjaren, toen ik altijd naar de thuiswedstrijden van VfB Oldenburg ging; daar hing de rook altijd in de lucht en vormde en deel van voetbal­atmosfeer. Toch raar dat we dat vroeger allemaal zomaar accepteerden.

De regeling voor plastic zakjes die geld gingen kosten, die sinds januari bestaat, laat zien hoe snel men ook bij ons aan iets kan wennen. Israël was tot dan toe als het ware gevuld met plastic zakken. Iedereen gebruikte ze, nam ze massaal mee uit de supermarkten, om ze dan later gewoon in de vuilnisbak te gooien. Toen kwam de wet: sinds 1 januari kost een plastic zakje 10 agorot (iets meer dan 2 cent). 'Dat zal nooit werken,' dacht men destijds, 'wij als Israëli's zijn zo aan die zakjes gewend, dat werkt niet.' Maar dat deed het wel. Nu zie ik hoe mensen, inclusief ikzelf, met linnen tassen uitgerust naar de supermarkten gaan. Ook al kost een zak maar 10 agorot, men is niet bereid daarvoor te betalen. 'Ani lo frayer,' zou men in het Hebreeuws zeggen, oftewel 'ik ben toch niet gek.' De Israëli laat zich nu eenmaal niet graag plukken, althans dat wordt gezegd. En dat kon wel eens kloppen. Daarom nemen we een hele hoop stoffen tassen mee, 'om de supermarkt te laten zien dat we hun plastic zakjes niet nodig hebben.' Snapt u wat ik bedoel? Ik denk van wel.
Israël is dus misschien iets schoner geworden, maar er is nog veel te doen.

1,6 miljard plastic zakjes per jaar werden in Israël gebruikt. Dat is nu afgelopen.

En dat zijn de krantenkoppen waarmee men zich vandaag hier bij ons bezig houdt: #MeToo ook in Israël. Een bekende tv-producer, directeur van het tv-kanaal Keshet en lid van het Internationale Olympisch Comité, werd een paar dagen geleden door een bekende tv-journaliste ervan beschuldigd haar lastiggevallen te hebben.
En dan is men natuurlijk nog steeds bezig met de onderzeeboot­affaire (dossier 3000) en het verhoor van een goede vriend van premier Netanyahu.

En nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.