Groeten uit Israël: Het is herfst, waar blijft de regen?

dinsdag 7 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Ik houd niet van overvolle bussen. Daarom ben ik vanochtend al kort na 6 uur op de bus gestapt. Ik had niet alleen een goede zitplaats, maar ik was ook na slechts ongeveer 25 minuten in Jeruzalem, zonder opstoppingen, want die zijn er om die tijd nog niet. Ik zal vanaf nu mijn best doen om altijd de vroege bus naar Jeruzalem te nemen. En nu het weer. De hemel is blauw, de lucht prettig koel en verfrissend. Zo zou het van mij gerust mogen blijven.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot gedeeltelijk bewolkt, met een lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, aan de Dode Zee 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,285 meter onder de zeespiegel.

Maar hoe mooi het weer op dit moment ook is, de regen ontbreekt nog. Wat er tot nu toe uit de lucht is komen vallen, is gewoon niet voldoende voor deze tijd. Het is al bijna midden-november, maar van herfst of winter geen spoor. Vanwege de ontbrekende of onvoldoende regenval werd ook dit jaar, het vijfde achtereenvolgende jaar, in het noorden van het land als een droog jaar aangemerkt. Shnat Batzoret heet dat in het Hebreeuws.

Waarom moet een droog jaar tevens officieel zo worden benoemd? Dat is opdat de boeren van de staat compensatiebetalingen kunnen krijgen voor de slechte of zelfs gemiste oogst. Vanochtend vroeg hoorde ik op de radio een bericht over de noodsituatie van de boeren in het noorden van het land, in Galilea. Daar hunkert men naar fatsoenlijke regen, maar die wil gewoon niet komen. Voor ons als burgers maakt het inmiddels niet meer uit of het regent of niet, want wij krijgen ons drinkwater uit de zeewater-ontziltingsinstallaties (dat water is heel goed en absoluut niet zout), maar de landbouw is op regenwater aangewezen.

Hoe ernstig de situatie in het noorden is, laat deze Facebookpagina van Ynet (van de krant Yediot Achronot) zien. De foto toont de bron Ein Nun aan het Meer van Galilea: links zoals hij vroeger was, en rechts zoals hij er nu uitziet. Hij is opgedroogd. Heel jammer. Ik zou niet meer zo enthousiast moeten zijn wanneer de hemel blauw is en de zon schijnt, we willen nu eindelijk eens een flinke regenbui hebben.

In Israël begon onlangs het nieuwe academische jaar, de universiteiten en hogescholen zijn weer het de colleges begonnen. Sinds inmiddels zeven jaar is het hier in Jeruzalem traditie geworden, het begin van het studiejaar met een in mijn ogen prachtige manifestatie te starten. Dit evenement wordt Einstein in Gaza genoemd, waarbij Gaza op de Gazastraat in het stadsdeel Rehavia slaat. Deze straat geldt als de ‘straat van de studenten’ in Jeruzalem. Er zijn daar enkele cafés en restaurants, en een paar winkels. Rehavia is een van de oudste stadsdelen van het nieuwe Jeruzalem. Ook ik heb als student daar in de buurt op kamers gewoond. Maar nu terug naar Einstein in Gaza. Afgelopen vrijdag verlieten veel hoogleraren weer de collegezalen van de Hebreeuwse Universiteit en kwamen naar café’s en winkels in de Gazastraat, waar zij voor de burgers van de stad colleges gaven over de meest uiteenlopende onderwerpen.

'Einstein in Gaza' – de Gazastraat in Jeruzalem afgelopen vrijdag (Foto’s: Nati Shohat/Flash90)

Behalve de talrijke colleges was er ook muziek. Een geslaagde vrijdagmiddag in Jeruzalem. Bij uw volgende bezoek aan Jeruzalem moet u beslist ook eens door de Gazastraat en het stadsdeel Rehavia lopen. Dat zou wel eens een nieuw doel kunnen zijn voor een gezamenlijke wandeltocht, of niet?

En nu nog even snel langs de krantenkoppen van vandaag: De berichten over het verhoor van twee vertrouwelingen van premier Netanyahu met betrekking tot 'dossier 3000' (onderzeeërs uit Duitsland) is ook vandaag nog steeds het belangrijkste onderwerp.
Vervolgens komen de berichten over de eisen van de bewoners van Judea en Samaria voor meer veiligheid, voor omleidingswegen en betere dekking van het netwerk voor mobiele telefonie, en het bezoek van onze president aan Spanje, waarover we gisteren al schreven.

Titelpagina’s van de dagbladen van vandaag: Alleen de op de hand van Netanyahu zijnde krant Israel Hayom (links) heeft het bericht over de onderzeeboot-affaire niet bovenaan staan; in plaats daarvan bericht men over problemen in de gezondheidssector.

Hier op de redactie zijn we alweer heel hard bezig met de voorbereiding van de nieuwe uitgave van ons blad Israel Today, want over een paar dagen moet het drukklaar zijn. Wat gaat de tijd toch snel. Daarom neem ik nu afscheid en wens u een prettige en zinvolle dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.