Israël heeft lichamen van 5 terroristen – hoe nu verder?

maandag 6 november 2017 |  Redactie Israel Today
Gisteren heeft het Israëlische leger bekendgemaakt dat het de lichamen in handen heeft van vijf terroristen, die bij het opblazen van een terreurtunnel om het leven kwamen. Ze werden gevonden in het puin van de verwoeste tunnel. Hiermee heeft het leger eindelijk iets in handen als ruilmiddel voor de lichamen van de gesneuvelde soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul.

De ouders en de broer van de soldaat Hadar Golding tijdens een persconferentie, zondag in Tel Aviv. (Foto: Flash90).

De familie van de omgekomen soldaat Hadar Goldin heeft een klacht ingediend bij het Hooggerechtshof, waarin wordt geëist dat de lichamen van de terroristen niet worden teruggegeven. De lichamen van Hadar Godin en Oron Shaul zijn in handen van Hamas in de Gazastrook. Hamas had gezegd, geen informatie over Israëlische vermisten en krijgsgevangenen te zullen geven in ruil voor de lichamen van de terroristen.

Daarnaast vraagt de familie ook om een aanscherping van de detentievoorwaarden voor terroristen die in Israël gevangen zitten. Zij beschuldigen premier Netanyahu en zijn regering ervan, dat zij gecapituleerd hebben voor Hamas. De regering zou geen van de besluiten van het veiligheidskabinet uitvoeren.


De vijf terroristen van Hamas en Palestijnse islamitische Jihad, waarvan de lichamen zich in Israël bevinden, in een bericht op de Facebook-pagina van Ynet.

De Islamitische Jihad waarschuwde Israël dat het de lichamen van de martelaren niet lang moest vasthouden. 'We weten hoe we de lichamen van onze mannen kunnen terugbrengen,' zeiden ze. “We zullen niet onderhandelen over het teruggeven van de lichamen die in handen zijn van Israël. Het vasthouden ervan versterkt onze wil om de weg van de Jihad te volgen. We hebben nog vele andere tunnels en mogelijkheden. De vijf martelaren hebben hun leven opgeofferd om de vlag van de Jihad te laten wapperen.”

Ondertussen verzekerde premier Benjamin Netanyahu bij een bijeenkomst in Migdal HaEmek dat 'de zonen naar huis zullen worden gebracht.' Hierbij sprak hij de Islamitische Jihad toe met de woorden: 'Onze regering heeft twee taken: het land beschermen en het op te bouwen. Beschermen? Er is een eenvoudige regel. Wie ons aanvalt, vallen wij aan, en dat zullen jullie merken. We zullen onze zonen naar huis brengen. Ik zeg nogmaals: er gebeurt niets voor niets, begrepen?'

Het besluit van de familie Goldin om in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof, werd bekritiseerd door kabinetslid Yoav Galant. Hij zei: 'Mijn hart gaat uit naar de families Goldin en Shaul. Maar het zou beter zijn geweest om onder de radar te blijven en het onderwerp niet op deze manier in de openbaarheid te brengen.'

Wat de lichamen van de terroristen betreft, zei Galant: 'De lichamen zijn in ons bezit, en het moet duidelijk zijn dat als er geen vooruitgang wordt geboekt, ze niet zullen worden teruggegeven. Helaas zal het teruggeven van de lichamen [aan de Palestijnen] de krijgsgevangenen en vermisten niet terugbrengen. Zelfs wanneer we de lichamen teruggeven, zouden ze niet bereid zijn om ook maar enige informatie vrij te geven.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.