Corruptie-aanklachten tegen Netanyahu zijn mediahypes

maandag 6 november 2017 |  Redactie Israel Today
Wanneer er geen ernstige conflicten met Arabische vijanden zijn, hebben Israëli’s de neiging om elkaar te bekritiseren. Op dit moment heerst er een toene­mende razernij, die premier Benjamin Netanyahu lijkt te willen ontdoen van de laatste resten van legitimiteit.

Netanyahu is momenteel verwikkeld in een corruptieschandaal met betrekking tot de aankoop van Duitse onderzeeërs. Zondag werden twee van zijn naaste medewerkers wel vijftien uur lang ondervraagd door politie-onderzoekers naar corruptie.

De Times of Israel bericht hierover:
Hoewel de politie de identiteit van de medewerkers niet heeft onthuld, werd in meerdere berichten de naam David Shimron genoemd. Dit is Netanyahu’s neef en persoonlijke advocaat. De tweede medewerker zou ook een advocaat zijn die dicht bij de premier staat.
Shimron is reeds meerdere malen ondervraagd in het kader van het onderzoek van Lahav 433, de politie-eenheid voor corruptiebestrijding. Hij was de advocaat van Miki Ganor, de lokale vertegenwoordiger van de Duitse scheepsbouwer ThyssenKrupp. Miki Ganor werd in juli staatsgetuige en in het dossier wordt hij als een belangrijke verdachte beschouwd.

Netanyahu zelf is geen verdachte in wat bekend staat als ‘Dossier 3000’, maar lokale media gaven het verhaal weer alsof hij dat wel is. Daarmee wezen zij op het feit dat de premier zelf waarschijnlijk gedwongen zal zijn om bij zijn terugkeer naar het land een getuigenverklaring af te leggen.

Een niet bij de naam genoemde functionaris uit Netanyahu’s Likoedpartij noemde de mediahype niets meer dan propaganda en een aanfluiting van de rechtspraak.
‘Wat is de waarde van het juridische proces als het geheel in krantenpagina’s en in de televisiestudio’s wordt besproken, via illegale en tendentieuze lekken?’ vroeg de functionaris in zijn opmerkingen bij Israel National News.

Netanyahu is echter een verdachte in twee afzonderlijke corruptiedossiers, Dossier 1000 en Dossier 2000, en hij zal in de nabije toekomst inderdaad door de politie worden ondervraagd.
In Dossier 1000, waarbij ook Netanyahu’s vrouw Sara betrokken is, wordt het paar beschuldigd van het ontvangen van illegale giften van rijke weldoeners. De meeste van die geschenken zijn in de vorm van sigaren (het is algemeen bekend dat Netanyahu daarvan houdt) en champagne.
Veel Israëli’s zien Dossier 1000 als gebeuzel.

Dossier 2000 daarentegen is veel ernstiger. Netanyahu wordt verdacht van het maken van een geheime deal met het bestverkopende dagblad van Israël: Yediot Achronot. De krant zou Netanyahu positief neerzetten en in ruil daarvoor zou Netanyahu ervoor zorgen dat de belangrijkste rivaal van de krant, de gratis dagelijkse Israël Hayom, verzwakt zou worden.
Yediot is in zijn redactionele artikelen over het algemeen onvriendelijk tegenover Netanyahu, terwijl Israël Hayom eigendom is van een goede vriend van de premier, de Amerikaans-Joodse miljardair Sheldon Adelson.
Als de aantijgingen waar zijn, zouden zij een grove schending van de vrije pers vormen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.