Postzegels: Onderzeeboten van de Israëlische marine

maandag 6 november 2017 |  Redactie Israeltoday.nl
De Israëlische marine had geen onderzeeërs toen ze in maart 1948 werd opgericht. Pas enkele jaren later overwoog men onderzeeërs aan te schaffen en in bedrijf te nemen. Het was een gedurfde en innovatieve stap voor de teams om deze onderzeeërs te bedienen en voor het technisch personeel om ze te onderhouden.

S-Klasse Onderzeeër, 1959
De vloot van onderzeeërs werd in 1959 opgericht en bestond uit twee verouderde onderzeeërs, die werden aangekocht bij de Britse marine. Deze onderzeeërs, met al hun beperkingen, vormden de eerste stap voor de jonge Israëlische marine. Een ervan, de INS (Israeli Naval Ship) Tanin, nam tijdens de Zesdaagse Oorlog deel aan een gedurfde operatie.

T-Klasse Onderzeeër, 1967
Op basis van zijn ervaring hiermee werd besloten dat de marine nieuwere onderzeeërs zou verwerven, de T-Klasse, ook Brits fabrikaat. De eerste van de serie, de INS Dakar, zonk op weg naar Israël met zijn hele bemanning van 69 man aan boord. De oorzaak blijft tot op de dag van vandaag een mysterie. De marine besloot vervolgens geen gebruikte onderzeeërs meer te kopen, maar nieuwe te bestellen.

Gal-Klasse Onderzeeërs, 1975
De Gal-klasse Onderzeeërs werden in Groot-Brittannië vervaardigd volgens de specificaties van de Israëlische marine. De eerste van de serie kwam in 1975 in Israël aan. De onderzeeërs in deze serie konden zich goed verborgen houden en bleken betrouwbaar.

Tegenwoordig exploiteert de Israëlische marine nieuwe, geavanceerde onderzeeërs. Enkele van de meest innovatieve onderdelen worden in Israël geproduceerd. De marine heeft grote vooruitgang geboekt sinds de eerste beslissing om onderzeeërs in de vloot op te nemen, vooral dankzij de eerste generaties visionaire duikers die deze weg zijn ingeslagen.

De postzegels van deze serie, die op 19 december verschijnt, tonen drie modellen onderzeeërs. De tabbladen tonen een lid van de bemanning die aan de onderzeeër werkt. (Bron: Israelphilately.org. Publicatie i.s.m. Vereniging Nederland-Israël Philatelie.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.