Groeten uit Israël: Het Dizengoffplein wordt vernieuwd

maandag 6 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanochtend vroeg was het hier in Jeruzalem echt koud. Nou ja, vergeleken met het weer bij u misschien niet, maar de temperatuur was hier slechts 13 graden toen ik op weg was naar de redactie. Dit was tot nog toe de koudste ochtend. Met mijn jas gaat het goed in de auto, waar ik hem had laten liggen. Maar het wordt langzaam aan warmer, vandaag zou het zelfs 20 graden worden. Ook de komende dagen zal het weerbeeld nauwelijks veranderen. Prachtig weer voor uitstapjes.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Deels helder, deels bewolkt, met een lichte daling van temperatuur. Mogelijk enkele plaatselijke regenbuien in de ochtend. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 214,28 meter onder de zeespiegel.

Van regen is er nog steeds geen spoor. Althans hier in Jeruzalem en bij mij thuis in Modi’in. Gisteren heb ik even een paar minuten op de tv gekeken naar de voetbalwedstrijd tussen Maccabi Haifa en Bnei Sachnin. Haifa won overigens met 2-0, maar desondanks bestaat de kans dat de trainer, Guy Luzon, binnenkort afscheid moet nemen. Dat even terzijde. Ik wilde u vertellen over de zware regen die tegen het einde van de wedstrijd in Haifa viel. Ik was heel verrast. Wij zijn nu eenmaal een klein land met grote verschillen in landschap en weer. In Israël kun je alles krijgen.

Regen in Haifa tegen het einde van de wedstrijd (Voor de volledige samenvatting van de wedstrijd gaat u gewoon naar het begin van de video)

Het Dizengoffplein met zijn bonte vuurspuwende fontein was zeker een van de bezienswaardigheden van Tel Aviv. Eigenlijk kun je je Tel Aviv niet voorstellen zonder dit plein. Het boven de Dizengoffstraat hangende plein werd in 1978 gebouwd. Acht jaar later kwam daar de u vast wel bekende kleurige en vuurspuwende fontein bij. Sinds zijn bouw waren er critici die tegen deze fontein waren. De discussie over het Dizengoffplein is nooit opgehouden, tot men uiteindelijk besloot het plein weer zo op te bouwen als het in 1938 was. Het aan iedereen bekende plein werd afgebroken. Gisteren werden er nieuwe foto’s gepubliceerd, de rotonde om het nieuwe/oude Dizengoffplein is inmiddels klaar.

Het Dizengoffplein, een jaar geleden en gisteren. (Foto's: Miriam Alster/Flash90). Hoe het plein er in zijn beginjaren uitzag, en hoe het er later uit zal zien, kunt u in de volgende video zien:

En waarover praat men hier bij ons in het nieuws? Twee koppen bepalen vandaag de hele dag:
♦ De arrestatie van twee heel dicht bij premier Netanyahu staande personen, inzake het beroemde Dossier 2000, de aankoop van onderzeeërs in Duitsland.
♦ De vijf stoffelijke overschotten van de bij het opblazen van de terreurtunnel om het leven gekomen terroristen, die nu in handen zijn van het Israëlische leger, en wellicht kunnen worden gebruikt om Hamas onder druk te zetten, zodat de stoffelijke overschotten van de militairen Hadar Goldin en Oron Shaul eindelijk kunnen worden thuisgebracht.
Of het zover zal komen is nog niet duidelijk. Meer daarover in onze nieuwsberichten.

En nu wens ik u een prettige en werkzame dag. Gebruik hem voor iets goeds. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.