22 jaar later - 40.000 op het Rabinplein in Tel Aviv

zondag 5 november 2017 |  Dov Eilon
Op 4 november 1995 werd op het plein voor het stadhuis van Tel Aviv een vredesbijeenkomst gehouden. Na zijn toespraak zong premier Izhak Rabin samen met zanger Miri Aloni en de tienduizenden deelnemers het ' Lied voor de Vrede' (Shier laShalom). Toen Rabin daarna de trap afdaalde om naar zijn auto te gaan, vielen de schoten die Israël voor altijd zouden veranderen.

22 jaar geleden heette het plein voor het stadhuis nog 'Plein van de Koningen van Israël' (Kikar Malche Yisrael). Sindsdien wordt het plein voor het stadhuis 'Rabinplein' genoemd.
Gisteravond kwamen er weer tienduizenden mensen samen op het plein. Volgens officiële cijfers kwamen er 40.000 mensen, de organisatoren spraken over ongeveer 75.000 mensen die waren gekomen om de dag te herdenken, waarop 22 jaar geleden voor het eerst een Israëlische premier werd vermoord.

22 jaar geleden

Het motto van de bijeenkomst van gisteren was: 'Wij zijn één volk'. Het was niet bedoeld als een politieke gebeurtenis, er waren sprekers uit het hele politieke spectrum van Israël, van links tot rechts.

Zo sprak ook Oded Ravivi, de burgemeester van de gemeenschap Efrat: 'Ik ben hier vanavond gekomen als partner, zoon van dit land, als inwoner van Gush Etzion, als leider van een gemeenschap, als reserve-luitenant-kolonel van het Israëlische leger, als iemand die van het volk en het land houdt,' zei Ravivi. 'Ik geloof in een Israël van vrede en dialoog. Ik denk dat we niet moeten wachten tot de dag zal komen, maar dat wij – zoals Rabin in het lied noemde - de dag hier moeten brengen, en dat we er vanavond mee moeten beginnen. Als we daarin slagen, dan zal er vrede komen.'

Ondanks deze woorden werd Ravivi door linkse activisten met boegeroep en getrommel ontvangen. Ook tijdens zijn toespraak werden borden met teksten tegen de bezetting omhoog gehouden.

Een andere spreker was Shabtai Shavit, voormalig hoofd van de geheime dienst Mossad: 'Op vrijdag 3 november 1995, een dag voor de moord, vond de wekelijkse bijeenkomst van de geheime dienst plaats in het kantoor van Rabin. Toen een van de aanwezigen sprak over de steeds extremer wordende protesten tegen de premier sprak, wimpelde Rabin het af en vroeg om de onderwerpen te behandelen waarvoor deze bijeenkomst zou plaatsvinden. Geen van de aanwezigen had enig vermoeden, dat de premier 30 uur later door een Joodse moordenaar zou worden vermoord.'

Het evenement van dit jaar werd georganiseerd door de organisatie 'Commandanten voor de Veiligheid van Israël', het was geen officiële bijeenkomst. Vorig jaar was er geen herdenking op het Rabinplein, (artikel) omdat niemand de organisatie had overgenomen. Op het laatste moment werd het georganiseerd door de Arbeidspartij, die dat jaar een kleine ceremonie hield bij Rabins monument, de plek waar de schoten werden afgevuurd.

Nu gaan er stemmen op, die willen dat de staat Israël verantwoordelijk zal zijn voor de organisatie van het evenement op het Rabinplein. De officiële herdenkingsdag van Yitzchak Rabin wordt al gevierd met plechtigheden op de Herzlberg en in de Knesset. Er zal dus waarschijnlijk geen andere officiële herdenking plaatsvinden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.