Groeten uit Israël: Hoe goed spreekt u Engels?

zondag 5 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Regen, onweer? Overstromende wadi’s? Van dat alles wat voor het weekeinde was voorspeld, was geen spoor te vinden. In plaats daarvan hadden we twee prachtige dagen met een wolkeloze hemel die niet blauwer kon zijn, en aangename bijna zomerse temperaturen van rond de 26 graden. Maar goed, de weerberichten hadden het over mogelijk hier en daar een regenbui en een onweersbui. Bovendien mag je je ook wel eens vergissen. Het was een prachtig weekeinde.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Deels helder, deels bewolkt, met een lichte temperatuur­stijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, aan de Dode Zee 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde een centimeter gedaald en staat nu op 214,27 meter onder de zeespiegel.

Gisteravond kwam onze zoon thuis van de 'Masa Israel' reis van zijn school. Dat was een vijfdaagse reis door Israël, met gespreksronden in groepen, activiteiten om de Joodse identiteit te versterken, bezoeken aan verschillende plaatsen, zoals de Herzlberg en de Klaagmuur in Jeruzalem, en sociale instellingen, waar de scholieren bij vrijwillige hulpacties konden meedoen om te leren hoe belangrijk het is om anderen iets te kunnen geven. Ik had u daar gisteren al over verteld.

De groep van onze zoon bezocht onder meer een instelling voor mensen met speciale noden. Daar werden ze met applaus werden ontvangen, zoals onze zoon vertelde. Ze hadden met elkaar spellen gespeeld en hebben een goede tijd met elkaar gehad. Meer dan een uur lang heeft onze zoon verteld over zijn indrukken van de reis. We waren heel blij dat hij zoveel indrukken had meegebracht.

Omdat er van de schoolreis van onze zoon nog geen video is, heb ik voor u een foto-video gevonden van een school in Afoela, die dezer dagen eveneens thuiskwamen van hun 'Masa Israel'. Zo kunt u een goede indruk krijgen van deze reis en de belevenissen van de leerlingen.

'Masa Israel' van de elfde klas van een school in Afoela

Hoe goed spreekt en verstaat u Engels?, vraag ik even, nu we het toch over scholen hebben. Hebben u, uw kinderen of kleinkinderen op school genoeg Engels geleerd om zich in het buitenland goed verstaanbaar te kunnen maken? En daar gaat het juist over in een nieuw leerprogramma van het Israëlische Ministerie van Onderwijs van minister Naftali Bennett. Men heeft geconstateerd dat Engels wel goed wordt onderwezen op Israëlische scholen, maar dat er veel te weinig Engels wordt gesproken. Want wat heb je eraan, als je wel goede opstellen in het Engels kunt schrijven, maar geen fatsoenlijk gesprek met iemand kunt aangaan? Daarom wil men nu het onderwijs in het Engels nog versterken, met het zwaartepunt op gesproken Engels, en dat al vanaf de kleuterschool.

'Give me five', luidt het motto van het nieuwe programma 'Israël stapt over op gesproken Engels.'

Men wil ook dat zoveel mogelijk leerlingen Engelse les nemen op niveau 5. In Israël heb je drie niveaus, 3 4 en 5. Niveau 5 is natuurlijk het zwaarst. Maar men wil de leerlingen nu ook steunen met spreeklessen van leraren die Engels als moedertaal hebben. Daardoor zullen hopelijk veel leerlingen de kans waarnemen om beter Engels te leren spreken. Daarvoor heeft men zelfs Joodse leraren Engels uit de VS voor een jaar naar Israël uitgenodigd, om het onderwijs in het Engels te ondersteunen op scholen met te weinig leerkrachten. Men hoopt dan dat deze leraren na dit jaar besluiten om in Israël te blijven, aliyah te maken, dus te immigreren.

Het Ministerie van Onderwijs wil academici met Engels als moedertaal naar Israël laten komen.

Dat is een belangrijk programma, want wat kunnen wij Israëli's in het buitenland met ons Hebreeuws beginnen? Bijna niets. Wel kun je overal ter wereld Israëli's vinden, maar daarop mag je niet vertrouwen. 'So, let’s speak more English!'

En nu wens ik u een prachtige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.