IDF wil Syrisch Druzendorp beschermen na aanval

vrijdag 3 november 2017 |  Redactie Israel Today
Israël heeft de afgelopen jaren in het kader van de voortdurende burgeroorlog in Syrië talloze gerichte aanvallen op de doelen van Hezbollah uitgevoerd. Maar de Joodse staat is voorzichtig geweest om niet daadwerkelijk in de vuurzee betrokken te raken. Althans, tot nu toe.

Vrijdag beloofden Israëlische militaire leiders om in te grijpen ter verdediging van het Syrische Druzendorp Hader, dat op korte afstand over de grens op de (Syrische) Golanhoogte ligt.

Hader stelde zich achter het regime van de Syrische dictator Bashar Assad (de Druze is trouw aan wie er aan de macht is), waardoor het een doelwit is voor de diverse rebellen- en islamitsische groeperingen die deelnemen aan de Syrische burgeroorlog. Eerder op de dag werd Hader aangevallen door een zelfmoordterrorist van de jihadistische groep Al Nusra. Negen mensen werden gedood en nog eens 23 gewond.

IDF Brigade-generaal Ronen Manelis maakte bekend, dat het Israëlische leger bereid was om 'te verhinderen dat Hader schade zou lijden of bezet zou worden, als onderdeel van onze inzet voor de Druzen bevolking'. De Druzen-inwoners van Israël beschouwen zichzelf als bloedbroeders van de Joodse meerderheid.

Een dergelijke inzet zou de Israëlische troepenmacht zeer snel in direct conflict kunnen brengen met Al Nusra en andere rebellengroepen. De beslissing kwam enkele uren nadat een Druzische inwoner in het noorden van Israël werd getroffen door verdwaalde beschieting uit Syrië. Het slachtoffer verkeert in stabiele toestand.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.