Geen hulp voor Hamas, eerst onze soldaten terug

vrijdag 3 november 2017 |  Redactie Israel Today
De families van de soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul, wier lichamen door Hamas worden vastgehouden, hebben donderdag bezwaar gemaakt tegen het verzoek van de Palestijnen om internationale troepen te laten meewerken aan de zoektocht naar vijf terroristen, die opgesloten waren in de terreurtunnel, die eerder deze week door het Israëlische leger is opgeblazen.

Foto's van Oron Shaul en Hadar Goldin tijdens een bespreking in de Knesset. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

'We hopen dat de Israëlische regering het verzoek van Hamas niet zal inwilligen, zolang ze Oron niet hebben teruggegeven,' aldus de familie Shaul in een verklaring. Ze zeggen dit na berichten dat het Rode Kruis Israël aanspoort om hen te helpen in hun zoektocht. 'Oron werd ontvoerd in een tunnel, gegraven door de Hamas-strijders. Zijn lichaam wordt al drie jaar in Gaza vastgehouden, en Hamas staat het Rode Kruis niet toe om naar hem te zoeken.'

De familie Goldin riep premier Benjamin Netanyahu op om vergunningen voor humanitaire eisen expliciet afhankelijk te stellen van de terugkomst van Hadar en Oron naar Israël.
'Elk Israëlisch humanitair gebaar naar Hamas moet afhankelijk worden gemaakt van de terugkeer naar huis van onze zonen,' zei de familie Goldin. 'Als de Israëlische regering Hamas te hulp zou komen, zou dat een morele onrechtvaardigheid en diplomatieke zwakte zijn. Het is onaanvaardbaar dat de regering toegeeft aan de humanitaire grillen van Hamas, terwijl Israëlische soldaten door hen worden vastgehouden.

Zowel Shaul als Goldin kwamen in 2014 in Gaza om tijdens operatie Zuk Eitan (Sterke Rots). Ze werden door de IDF-hoofdrabbijn tot gesneuvelde soldaten verklaard, wat gebruikelijk is bij soldaten waarvan de begraafplaats onbekend is.

Minstens zeven terroristen werden afgelopen maandag gedood en elf anderen raakten gewond bij de tunnelexplosie. Onder hen waren leidinggevenden van de Islamitische Jihad en Hamas-commandanten. Vijf andere terroristen worden nog vermist. Onder de doden waren ook Hamas-commando' s, die na de explosie de tunnel in gingen om de gewonden eruit te halen.

Volgens de verklaringen van de twee families sprak generaal-majoor Yoav Mordechai (foto), algemeen coördinator voor overheidsactiviteiten in de gebieden (COGAT), met Jacques De Maio, hoofd van de delegatie van het Internationale Comité van het Rode Kruis in Israël. Hij benadrukte dat 'Israël geen zoekacties in de veiligheidszone van de Gazastrook wil toestaan als er geen vooruitgang wordt geboekt in de kwestie van de Israëlische krijgsgevangenen en in de oorlog vermisten.

Ondertussen brachten de Al-Quds Brigades, de militaire vleugel van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), een video uit, waarin Israël wordt bedreigd wegens de vernietiging van de terreurtunnel. De video begint met een verslag van de begrafenissen van een aantal terroristen die in de tunnelexplosie zijn gedood. Daarna gaat het verder met beelden, die laten zien hoe leden van de terreurorganisatie raketten plaatsen bij de ingang van tunnels en hoe ze letten op IDF-arbeiders bij hun werk nabij het veiligheidshek. Aan het eind van de video staat een Hebreeuws opschrift: 'De tijd loopt af.'

Video van de 'Al-Quds brigades'

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.