Netanyahu ontmoet zijn Britse collega Theresa May

vrijdag 3 november 2017 |  Redactie Israel Today
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoette donderdag zijn Britse ambtgenote Theresa May op Downing Street 10 in Londen. Netanyahu bedankte voor de warme ontvangst en de uitnodiging om naar Londen te komen om deel te nemen aan een belangrijke historische gebeurtenis voor de geschiedenis van het Joodse volk, de geschiedenis van Groot-Brittannië en de wereldgeschiedenis.

'Honderd jaar geleden heeft de Balfour Declaration de weg vrijgemaakt voor het herstel van een onafhankelijke staat voor het Joodse volk in ons voorouderlijk vaderland. Honderd jaar later zijn onze beide landen, onze beide democratieën, Israël en Groot-Brittannië, sterke bondgenoten en partners. Onze inlichtingendiensten werken nauw samen. We werken nauw samen in de strijd tegen het terrorisme. Door deze samenwerking hebben we talloze levens van Britse en Israëlische burgers gered. Daarnaast werken we samen op het gebied van cyberbeveiliging, technologie en het bedrijfsleven. Wij delen de waarden van vrijheid, democratie en vrede.

Israël zet zich in voor vrede, ik zet me in voor vrede. Honderd jaar na Balfour moeten de Palestijnen eindelijk het Joodse vaderland en uiteindelijk de Joodse staat accepteren. En als ze dat doen, zal de weg naar vrede oneindig dichterbij zijn en naar mijn mening bereikbaar zijn. In het Midden-Oosten vinden grote dingen plaats, omdat veel Arabische landen Israël nu niet meer als vijand zien, maar als onmisbare bondgenoot in de strijd tegen de militante islam.

De dreiging die we allemaal zien is een herlevend Iran, dat niet alleen de regio beheerst, maar zich ook concentreert op de ontwikkeling van kernwapens. Het doel dat ik voor ogen heb, is niet om de nucleaire overeenkomst te behouden of te verbreken. Hij moet worden verbeterd en de grootste fouten daarin moeten worden gecorrigeerd. Degenen die deze overeenkomst willen handhaven, moeten meewerken aan het corrigeren ervan. Ik wil u nogmaals bedanken voor uw vastberaden houding tegenover het antisemitisme en voor uw vastberaden houding ten opzichte van de historische waarheid en voor uw vriendschap. Dank u wel, premier,' zei Netanyahu tijdens de gezamenlijke persconferentie.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.