Groeten uit Israël: Carpooling en liften is hier populair

vrijdag 3 november 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

De week is echt snel voorbijgegaan, het is alweer vrijdag, weekeinde. Het is duidelijk dat vrijdag een van mijn lievelingsdagen is. Deze dag heeft een bijzondere sfeer, maar dat heb ik u al vaker geschreven. Maar sinds onze dochter in het leger zit, heeft deze dag nog een heel andere dimensie gekregen: het is de dag dat onze dochter thuiskomt. Later, na haar basisopleiding, die ze over een paar dagen achter de rug heeft, zal ze hopelijk vaak al op donderdag thuiskomen.

Sinds we vrijdags onze dochter verwachten, doen we alle voorbereidingen voor het weekeinde steeds al op donderdag, zodat we vandaag niets meer hoeven te doen. Het eten is al kant en klaar gekookt, dank zij mijn vrouw, de koelkast is gevuld. De inkopen doe ik tegenwoordig altijd op woensdag, want op die dag krijgen de supermarkten altijd verse waren voor de weekend-boodschappen, die de meeste mensen pas op donderdag of zelfs op vrijdag halen.

Het uitzicht vanuit onze tuin, wat wil je nog meer

Men heeft ons een enigszins winterachtig weekeinde voorspeld, met regen en onweersbuien, maar daar ziet het buiten helemaal niet naar uit. Zoals u kunt zien, is de lucht hier in Modi’in stralend blauw. De lucht is aangenaam fris, er is geen spoor van regen te bekennen. Ik houd van dit uitzicht, en na de vijf jaar dat we hier nu wonen, heb ik er nog steeds niet genoeg van.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Deels bewolkt. Hier en daar een regenbui van het noorden tot aan de Negev in het zuiden. Kans op onweersbuien en op overstromingen van de wadi’s in het oosten. Temperaturen vergelijkbaar met gisteren. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,265 meter onder de zeespiegel.

Vandaag vindt hier de zogenaamde Modi’in-loop plaats, zoals ik gisteren al schreef. Tegenover onze woning zal de weg straks worden afgezet, zoals veel wegen in Modi’in. Behalve een halve marathon, zijn er ook andere afstanden, zodat er voor elk wat wils is. Misschien zou ik ook eens mee moeten doen, ik heb dat tot nog toe nooit serieus overwogen. Een normale wat langere wandeltocht zonder stopwatch vind ik eigenlijk wel voldoende. Ik hoop alleen dat ik na afloop zonder problemen onze stad uitkom, om onze dochter te kunnen ophalen.

Ik heb net de ontbijt-tv aan staan, we hebben nu immers een kanaal meer, doordat kanaal 2 opgesplitst is. Hoe moet je nu kiezen wat je wilt zien? Maar het gaat me in eerste instantie eigenlijk alleen om het nieuws. Viel nieuws is er momenteel niet. Er wordt nu net gediscussieerd over de dienstverlening door 'Uber', die sinds gisteren ook autoritten in de ochtend met particuliere chauffeurs aanbiedt. Het bedrijf Uber heeft hier in Israël geen licentie gekregen, die ze nodig hebben om ritten tegen betaling te bieden. Desondanks is Uber Israël zijn dienstverlening begonnen en moet het zich nu voor het gerecht verantwoorden. Maar dat schijnt Uber niet te interesseren. Het is al vreemd hoe zij de wet hier in Israël gewoon negeren. Ik meen dat Uber ook in Duitsland geen licentie heeft gekregen. Dat is ook duidelijk, Uber is de taxichauffeurs een doorn in het oog, die hun werk bedreigt.

Hier in Israël zijn er inmiddels echter ook andere alternatieven voor de taxi, zoals carpool. Zo kun je bijvoorbeeld met behulp van de navigatie-app Waze chauffeurs vinden die naar een plaats moeten in de buurt van waar je zelf heen moet, en met hen meerijden. Je betaalt dan per app een klein bedrag om bij te dragen in de brandstofkosten.

‘Carpool’ van Waze

Dan zijn er nog heel wat groepen die zich via WhatsApp hebben georganiseerd, waar je ritten kunt aanbieden. Mijn zoon doet dat elke ochtend als hij naar het leger moet, hij neemt dan altijd een paar soldaten mee. Dat heeft dan nog als voordeel dat je de 'snelle rijstrook' naar Tel Aviv gratis mag gebruiken. De 'snelle rijstrook' is een weg die om de files heen leidt die er elke ochtend op de toegangswegen naar Tel Aviv staan. Ik zal daar later eens wat uitgebreider op ingaan.

De snelle rijstrook (links), de files voorbij rijden

Of Uber nog succes krijgt of niet, het samen rijden in één auto is hier al gewoon, en zo zal het ook blijven, of de taxichauffeurs het nu leuk vinden of niet.

En nu moet ik in de auto stappen, om mijn dochter op te halen. Vrijdags zijn er normaliter geen files, de rit zal vlot verlopen. Tot dan neem ik afscheid en ik wens u een prachtig en vredig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.