100 jaar Balfour Declaration – Feesten en protesten

donderdag 2 november 2017 |  Redactie Israel Today
Vandaag 100 jaar geleden, op 2 november 1917, publiceerde de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Arthur James Balfour de zogenaamde 'Balfour Declaration'. In de verklaring, die in de vorm van een brief aan Lionel Walter Rothschild werd gezonden, verklaarde Groot-Brittannië zich bereid een 'nationaal tehuis voor het Joodse volk' in Palestina (Eretz Israel) op te richten.

Premier Benjamin Netanyahu vloog gisteravond naar Groot-Brittannië, waar hij een ontmoeting zal hebben met de Britse premier Theresa May. Tijdens een feestelijk diner ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Balfour Declaration zal zij een toespraak houden. Daarin zal zij zeggen: ''We zijn trots op onze bijdrage aan de oprichting van de staat Israël. Kritiek op Israël is nooit een reden geweest en zal nooit een reden zijn, om het bestaansrecht van Israël ter discussie te stellen.

Benjamin Netanyahu zei voor zijn vertrek, dat hij na de ceremonie ook een ontmoeting zal hebben met premier Theresa May en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, om politieke en economische kwesties te bespreken. Netanyahu wil ook graag premier May ervan overtuigen dat de nucleaire overeenkomst met Iran moet worden herzien.

Terwijl in Israël en andere landen de honderdste verjaardag van de Balfour Declaration wordt gevierd, zijn pro-Palestijnse organisaties wereldwijd van plan hiertegen te protesteren. Zo zijn voor de Israëlische vertegenwoordigingen in het buitenland demonstraties gepland. Ook in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York is een evenement gepland met de titel 'The Impact of the Balfour Declaration on the Palestinian People'.

Gisteren al waren er op de Westbank protest­bijeen­komsten en demonstraties tegen de Balfour Declaration georganiseerd. In Bethlehem werden borden met foto's van Balfour en Theresa May en ook Israëlische en Britse vlaggen verbrand. De veiligheidstroepen gebruikten traangas tegen de demonstranten.

Onrust in Bethlehem, gisteren (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

Bij de grensmuur in Bethlehem vond een bijzondere gebeurtenis plaats van de Britse graffitikunstenaar Banksy voor het 'Hotel met het slechtste uitzicht op de wereld'. Het was een 'verontschuldigings­evenement' voor de Balfour Declaration, waarvoor kinderen uit vluchtelingenkampen waren uitgenodigd. De plek was versierd met Britse vlaggen, een persoon gekleed als koningin Elizabeth liep er rond en op de muur was 'Oh, excuses' geschreven.

Een jaar geleden vroeg de Palestijnse leider Machmoud Abbas de lidstaten van de Arabische Liga om de Palestijnen te steunen bij het indienen van een aanklacht tegen Groot-Brittannië wegens de Balfour Declaration.

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Danny Danon, zei over de Palestijnse protesten die voor vandaag gepland staan: 'Terwijl het Israëlische volk zijn zionistische droom heeft waargemaakt, blijven de Palestijnen zich maar steeds schuldig maken aan geweld en laster. Ik beveel de demonstranten aan om de geschiedenisboeken te lezen en te begrijpen dat de weigering om het bestaan van Israël te aanvaarden nergens toe leidt en zeker niet ons bestaansrecht in gevaar brengt.'
Verder zei hij: 'Wij zullen met trots deze historische gebeurtenis van 100 jaar geleden vieren, die heeft geleid tot de oprichting van de staat Israël.'

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.