Zwitserland schaamt zich voor bezoek aan Golan

donderdag 2 november 2017 |  Redactie Israel Today
Het Zwitserse ministerie van Defensie, Civiele Verdediging en Sport (VBS) maakte vandaag bekend, dat het bezoek van medewerkers van het Federaal Bureau voor bewapening (Armasuisse) aan de Golanhoogten, voor het testen van drones, een zeer pijnlijke stap was, die in strijd was met de neutrale houding van het land.

Foto: Een Hermes 900 drone van Elbit (foto: Tsahi Ben-Ami/Flash90)

De achtergrond van de donderdag gepubliceerde verklaring zijn bezoeken van Armasuisse in 2012, 2013 en 2015 aan een vliegveld op de Golanhoogten om Israëlische drones te testen. Het ging om onbemande drones van het type 'Hermes 900' van de Israëlische fabrikant Elbit. Later kocht Zwitserland zes drones voor 265 miljoen dollar, die zich momenteel in de testfase bevinden.

Net als de internationale gemeenschap erkent ook Zwitserland de Golanhoogten niet als Israëlisch grondgebied en verbiedt het land derhalve zijn officiële vertegenwoordigers het bezette gebied te bezoeken. Een bezoek aan het gebied, dat als Syrisch wordt beschouwd, is in tegenspraak met de Zwitserse houding in het conflict in het Midden-Oosten. Zwitserland treedt al jaren op als bemiddelaar in het Midden-Oosten en daarom wordt een bezoek aan de Golanhoogten gezien als een schending van zijn geloofwaardigheid als bemiddelaar.

Volgens een rapport van de Zwitserse omroep SRF bestaat er in Zwitserland onenigheid over hoe het kon gebeuren, dat werknemers van Armasuisse de Golanhoogten meerdere malen konden bezoeken zonder dat iemand daarop heeft gelet. Roland Rino Büchel, voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken in de Nationale Raad, zei dat hij verbaasd was toen hij hoorde dat blijkbaar mensen in de VBS zijn, die ofwel geen hersenen hebben, ofwel er geen gebruik van maken, en die blijkbaar niet eenmaal met de bevoegde mensen van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben gesproken.

Ondanks het schandaal gaat de aankoop van de drones wel door. 'Dure drones moeten bij de beste leverancier tegen de beste prijs worden gekocht. Het uitsluiten van Israël zou volledig verkeerd zijn,' zei Büchel.

Wilt u meer nieuws van Israël ontvangen? Klik hier om de GRATIS nieuwsbrief dagelijks per e-mail te ontvangen.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.