Groeten uit Israël: Vals alarm wekte burgers Tel Aviv

donderdag 2 november 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Vanochtend vroeg was de hemel bedekt met donkere, grijze wolken, toen ik met de auto op weg naar Jeruzalem was. Toen ik het begin van de bergen van Jeruzalem bereikte – ik houd van deze plek – begon het te regenen. De regen duurde overigens maar een paar minuten, toen kwam de zon weer tevoorschijn. Hier in Jeruzalem is de hemel nu alweer blauw. De lucht is gewoon prachtig. Het weekeinde zou enigszins 'winterachtig' worden met hier en daar wat regenbuien, die van onweer vergezeld kunnen gaan. Ik vind dat mooi.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Hier en daar een regenbui van het noorden tot de Negev in het zuiden. Mogelijk wat onweer. Er is een kleine kans op overstromingen van de wadi’s in het oosten. Temperaturen vergelijkbaar met gisteren. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,26 meter onder de zeespiegel.

Dat is nog eens een mooi weerbericht. En wie alweer naar de zomer verlangt, kan naar Eilat rijden, de stad van de eeuwige zomer, met vandaag een volle 30 graden en een stralend blauwe hemel.

Vannacht om 2:48 uur wekten onaangename tonen alle slapers in Tel Aviv en de omliggende steden, dus in de regio Gush Dan. Vandaag lopen daar waarschijnlijk veel vermoeide en niet-uitgeslapen mensen rond.

Afgelopen nacht om 2:48 uur werden de burgers in de regio Tel Aviv door sirenes uit bed gehaald.

Door de jankende sirenes kwamen herinneringen aan de zomer van 2014 naar boven. Talloze mensen renden naar hun veilige kamers of naar de trappenhuizen. Want zo verrassend was de sirene niet, sinds het Israëlische leger een terreurtunnel had opgeblazen en de terroristen met vergelding hadden bedreigd. Maar kort daarna kwam dan het signaal ‘veilig’. Het zou een fout geweest zijn, een technische storing, aldus een mededeling van een woordvoerder van het leger. Men kon dus weer terug naar bed. Maar sommigen in Tel Aviv zullen toch zeker zijn geschrokken. Vervolgens werd er nog verteld dat eergisteren in Gush Dan een test met sirenes zou worden uitgevoerd, die echter afgezegd was. Mogelijk had de storing van vannacht daar iets mee te doen. Hoe het ook zij, liever een alarm teveel dan eentje te weinig.

Morgen is het alweer vrijdag, en vrijdag betekent niet alleen maar weekeinde, maar ook een weerzien met onze dochter, die haar basisopleiding in het leger nu bijna heeft afgerond. Ik zal haar morgen weer ophalen, zodat ze eerder thuis is.
Het zal morgen overigens niet gemakkelijk zijn om Modi’in uit te komen. Want dan vindt bij ons weer de zogenaamde Modi’in-loop plaats, voor de dertiende keer. Vanaf even na zeven uur ’s ochtends wordt een groot deel van de wegen in onze stad voor het verkeer afgesloten. Ik zal dan proberen om even voor 7 uur al te vertrekken, zodat ik geen problemen krijg.

Morgen is het weer zover. Video van de Modi’in-loop van vorig jaar

Israëli's schijnen van sport en fitness te houden. Overal kun je ’s ochtends en ’s avonds een veelheid van joggers en fietsers zien, ook bij ons in Modi’in. In Tel Aviv werd eergisteren ook gelopen. Daar vond de Nachtloop van Tel Aviv plaats, die natuurlijk ook voor aanzienlijke verkeershinder zorgde. Maar dat schijnen de Tel Avivers gewend te zijn. Nog niet zo lang geleden vond daar de Tel Aviver wielerronde plaats, waarvoor zelfs de Ayalon-snelweg werd afgesloten. Hoofdzaak is dat het leuk is.

Start van de Nachtloop van Tel Aviv, eergisteren (Foto: Yossi Zeliger/Flash90)

Nu wens ik u een prettige en zinvolle donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.