PA neemt de grenscontrole naar de Gazastrook over

woensdag 1 november 2017 |  Redactie Israel Today
Foto: Grensdoorlaatpost Rafah (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Voor het eerst sinds Hamas tien jaar na een staatsgreep de controle over de Gazastrook overnam, heeft de Palestijnse Autoriteit de controle over de grensovergangen naar de Gazastrook, Rafah, Erez en Kerem Shalom overgenomen.

De overdracht van de grensovergangen aan de Palestijnse Autoriteit is de belangrijkste stap sinds de ondertekening van de verzoeningsovereenkomst tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit in oktober in Kaïro. Vanochtend vond een ceremonie plaats aan de grensovergang van Rafah tussen de Gazastrook en Egypte, en later vandaag zullen er nog andere overdrachten plaatsvinden bij de grensovergangen Erez en Kerem Shalom.

Aangezien de grensovergang in Rafah nog niet open is, was de ceremonie van vandaag slechts symbolisch. Verwacht wordt dat de overgang op zijn vroegst halverwege de maand zal worden geopend. De grensovergangen Erez en Kerem Shalom naar Israël zijn open, Hamas moet zijn posten daar verlaten of overdragen aan de Palestijnse Autoriteit.

Alle grensovergangen worden nu gecontroleerd door functionarissen van de Palestijnse Autoriteit. Overdreven douane-voorschriften en de hoge belastingen van Hamas zijn nu ongeldig verklaard, wat een grote verlichting is voor handelaren. Tot nu toe moesten ze twee keer belastingen en douanerechten betalen, één keer bij de controlepost van de Palestijnse Autoriteit en een tweede keer bij de controle door Hamas. Vanaf vandaag zijn de douane-voorschriften van de Palestijnse regering van Palestijnse leider Machmoud Abbas van toepassing.
Op 1 december zal de Palestijnse Autoriteit het volledige beheer van de Gazastrook overnemen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.