Herdenkings­ceremonies 22 jaar na de moord op Rabin

woensdag 1 november 2017 |  Redactie Israel Today
In de ambtswoning van de Israëlische president Reuven Rivlin zijn vandaag de herdenkings­ceremonies begonnen voor de toenmalige premier Yitzchak Rabin, die 22 jaar geleden werd vermoord door een Joodse moordenaar.

Afbeelding: President Reuven Rivlin opent de herdenkingsbijeenkomst van Yitzchak Rabin (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Tijdens de bijeenkomst met de naam 'Een kaars voor Itzhak' zei Rivlin dat de moord niet alleen een ontluistering van de Israëlische democratie was, maar ook een echte scheur in de Israëlische maatschappij veroorzaakte. 'Iemand die een premier heeft vermoord en een scheur in het levende weefsel van de staat Israël heeft veroorzaakt, kan nooit worden vergeven. We hebben sinds die tijd geprobeerd deze breuk te helen, en we zullen dat blijven doen.'

Bij de ceremonie in de ambtswoning van de president waren ook de vrouw van president Rivlin, Nechama, oppositieleider Itzchak Herzog, de vicevoorzitter van de Knesset Chilik Bar, de rechter van het Hooggerechtshof Anat Baron, leden van de familie Rabin, Knessetleden en studenten aanwezig.

De officiële herdenkingsceremonie zal om 15 uur plaatsvinden op Herzlberg in aanwezigheid van president Rivlin, premier Netanyahu en de vicevoorzitter van de Knesset Chilik Bar, die voorzitter Yuli Edelstein vertegenwoordigt, die op bezoek is op Cyprus. Ook de nieuwe president van het Hooggerechtshof, rechter Esther Hayut, zal aanwezig zijn.

De herdenkingsplechtigheid op de Herzlberg in Jeruzalem.

Tijdens de ceremonie zal de opperrabbijn van het Israëlische leger psalmverzen voorlezen, de cantor van het leger zal het gebed El Male Rachamim (God vol genade) voorlezen. Dan zal de zoon van Itzhak Rabin, Juval, het Kaddish gebed uitspreken.

Om 17.00 uur wordt in de Knesset een speciale sessie gehouden ter nagedachtenis aan Itzhak Rabin.

22 jaar geleden

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.