Groeten uit Israël: Nu drie commerciële TV-zenders

woensdag 1 november 2017 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het is nu al november, dat klinkt als winter. Vanaf vandaag moeten hier in Israël alle auto’s ook overdag met de lichten aan rijden, om bij winters weer beter gezien te kunnen worden. Bij mijn auto wordt het licht ingeschakeld als ik de motor start. Ik rijd het hele jaar door met de lichten aan, dat is gewoon veiliger.
Vandaag was het zicht trouwens goed goed. De dag begon met een stralend blauwe hemel en een temperatuur van rond de 18 graden. Ook nu schijnt hier in Jeruzalem de zon. Er zijn maar heel weinig wolken aan de hemel. Vanaf vanavond zou het mooie weer dan langzaam verdwijnen, in het noorden en aan de kust zou het beginnen te regenen. En vanaf morgen wordt het dan winters, met betrekkelijk lage temperaturen, regen en onweer vanaf het noorden tot de Negev in het zuiden, en het gevaar van overstromingen van de droge wadi’s in het oosten. Ik verheug me op dit 'winterse weekeinde'.

En hier is nu eerst het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, in het noorden van het land kan het tot lichte motregen komen. Geen belangrijke temperatuur­veranderingen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, aan de Dode Zee 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,26 meter onder de zeespiegel.

Gisteravond verkeerde de Israëlische tv in totale hysterie. Er wachtte ons een ware revolutie, waarop men ons, de tv-kijkers, al sinds een maand met de ene videoclip na de andere had voorbereid. Waar gaat het om?
Sinds ongeveer 25 jaar heb je in Israël een tv-kanaal 2, Arutz 2 (in het Hebreeuws uitgesproken als Aroetz Shtayim) Het begin van dit tweede tv-programma had destijds het gehele medialandschap van Israël veranderd. Het was voorbij met het monopolie van de Israëlische staatsomroep en het Eerste Programma, Arutz 1. Arutz 2 was de eerste private en commerciële tv-zender in Israël. Hij werd aanvankelijk door drie en later door twee productiebedrijven geleid, Keshet en Reshet. Het derde bedrijf, Telad, trok zich een paar jaar geleden terug. Keshet en Reshet verdeelden onderling de uitzend­dagen op het tweede kanaal, Arutz 2, de lievelingszender van de Israëliërs. Hij stond op kanaal 22 van de tv-aanbieders. In alle huishoudens drukte men het liefst op 22. Tot gisteren.

Sinds vandaag zijn Keshet en Reshet twee verschillende tv-zenders. Keshet heeft nummer 12 gekregen en Reshet staat nu op nummer 13. Daar komt nog de zender van kanaal 10, Arutz 10, bij, die sinds vandaag vreemd genoeg onder kanaalnummer 14 te vinden is. Daarom heeft deze zender zijn naam van Arutz 10 veranderd in Arutz Esser. Esser betekent ook 10, maar eveneens zoiets als goed. 'Jij bent esser,' zegt men vaak wanneer men iemand wil prijzen. De nieuwe publieke zender, KAN11, blijft verder op kanaal 11.

Opdat we ook vandaag de weg vinden, hebben alle tv-zenders die hun programmanummer veranderen, vandaag grote advertenties in alle kranten geplaatst.

Nu blijft de vraag of ons kleine land werkelijk drie commerciële tv-zenders nodig heeft, die nu om de gunst van de kijkers vechten. Het gaat om de rating, de beoordeling. Want rating betekent meer inkomsten door advertenties. Nu moet de koek van de advertenties in drieën worden gedeeld; wie krijgt het meest? Onze tv-aanbieder heeft helemaal geen nummers meer, maar een menu, waar ik de zender kan opzoeken die ik wil zien. Ook kan alles nu op een later tijdstip worden gezien, want alle uitzendingen worden automatisch een week lang opgeslagen.

Zo kom je op de nieuwe zender, gewoon 1 en 2 drukken, 12! Clip van Keshet, die nu op kanaal 12 te zien is. Ik heb het dus begrepen.

Gisteravond was er op Arutz 2 een afscheidsfeestje. Het herinnerde me een beetje aan Oudejaarsavond, want tegen middernacht werd er achteruit geteld. Het was de uitzenddag van Keshet, die nu naar kanaal 12 verhuist, en dus werd er tot 12 geteld, en toen was het tweede programma, Arutz 2, geschiedenis geworden. Kanaal 22 werd uitgeschakeld. Een echt drama, een revolutie. Nou ja, toch eigenlijk niet, maar het was leuk om te zien wat daar voor een show van werd gemaakt.

Een documentaire uit over Yitzchak Rabin werd uitgezonden door het eerste programma, de publieke tv, terwijl de commerciële tv-kanalen zichzelf in het zonnetje zetten. Want vandaag is het de 12e van de maand Cheshvan, precies de dag waarop de vroegere premier Rabin werd vermoord. Vandaag zal op de Herzlberg in Jeruzalem de officiële nationale herdenkingsceremonie plaatsvinden. Die gebeurtenis is toch veel belangrijker dan een verandering van de tv-programma’s.

Ik kan me die dag nog heel nauwkeurig herinneren, het was 4 november 1995, zaterdagavond. Op tv, op Arutz 2, werd een film getoond, Crocodile Dundee, die plotseling werd onderbroken.
We waren helemaal van ons stuk. Ik heb deze avond nooit vergeten. Komende zaterdagavond, die ditmaal net als destijds op 4 november valt, zal er op het Rabinplein in Tel Aviv, daar waar Rabin werd vermoord, een herdenkings­bijeenkomst plaatsvinden. Het is nu 22 jaar geleden. Onderweg naar Jeruzalem hoorde ik op de radio hoe erover werd gesproken dat de herinnering aan deze politieke moord steeds meer wordt vergeten. In een uitnodiging voor een herdenkingsbijeenkomst van de Arbeidspartij zou men zelfs geschreven hebben dat Rabin op 4 november 1995 was gestorven. Gestorven? Hij werd vermoord. Een journaliste vond dat men zich ervoor schijnt te schamen dat de moord kon plaatsvinden, echt merkwaardig.
Voormalige stafchefs van het leger wezen de uitnodiging af om tijdens de herdenking een toespraak te houden. Dat is niet moeilijk te begrijpen. Velen denken dat die bijeenkomst politiek zal zijn, maar dat is helemaal niet het geval, in tegendeel. Het schijnt ons moeite te kosten om eenheid te tonen. Er is toch die spreuk: 'We zijn allemaal Joden!'

Met deze woorden wens ik u een prettige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.