IDF vernietigt terreurtunnel - terroristen omgekomen

Tuesday, October 31, 2017 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische leger heeft gisteren dankzij de nieuwste technologie een terreurtunnel kunnen lokaliseren en vernietigd. Door het instorten van de tunnel zouden ten minste zeven terroristen van de Islamitische Jihad en van Hamas zijn omgekomen.

De tunnel bevond zich al aan de Israëlische kant van de grens, niet ver van Kissufim, maar had nog geen uitgang, hij moest nog veel verder onder Israëlisch grondgebied doordringen. Het is de eerste keer dat er met behulp van nieuwe technologieën een terreurtunnel wordt opgespoord.

Door het opblazen van de tunnel werden meerdere terroristen gedood, waaronder hooggeplaatste bevelhebbers van de Islamitische Jihad. Volgens een bericht van het nieuwsportaal Ynet zijn er zeven doden gevallen, terwijl andere media 8 tot 12 doden hebben gemeld. De meeste slachtoffers werden niet door de vernietiging zelf, maar tijdens de reddingsoperaties in de tunnel gedood, toen daar aanwezige explosieven ontploften. Elf anderen raakten gewond.

Het opblazen van de tunnel gezien vanuit Gaza.

De Islamitische Jihad heeft gedreigd met vergelding voor het opblazen van de tunnel, die zij een 'daad van agressie' noemen. Het zou een oorlogsverklaring van Israël zijn, en ze denken na over een passend antwoord op de aanval.

Als voorzorgsmaatregel werden in het grensgebied met de Gazastrook enkele Iron Dome raketafweersystemen geïnstalleerd om voorbereid te zijn voor een mogelijke raketaanval. Nadat het Israëlische leger gisteravond had bevolen dat onderwijs in het grensgebied met de Gazastrook alleen in gesloten gebouwen mag worden gegeven, was er vanochtend sprake van een terugkeer naar de normale situatie. Het is tot nu toe rustig gebleven.

Nadat het nieuws bekend was geworden dat terroristen bij de vernietiging van de tunnel om het leven waren gekomen, zei het Israëlische leger dat het niet van plan was hooggeplaatste leden van de Islamitische Jihad te doden.
Deze verklaring werd later bekritiseerd: 'Gisteren is het Israëlische leger erin geslaagd terroristen te doden die bezig waren een terreurtunnel te graven om Israëlische kinderen en vrouwen te doden. Je kunt je niet verontschuldigen voor het elimineren van terroristen,' zei minister Naftali Bennett van Het Joodse Huis.

Bennett vervolgde: 'Ik wil u eraan herinneren dat de tunnel aan Israëlische kant is opgeblazen, een tunnel gegraven om Israëli's te doden! Als lid van het kabinet, dat al sinds de Gazaoorlog betrokken is bij de strijd tegen de terreurtunnels, steun ik het optreden van gisteren volledig. Dat is het doel van het Israëlische leger, om terreur te voorkomen en te bestrijden. Zo moeten ze verder gaan.'

De stafchef van het Israëlische leger, Gadi Eizenkot, zei vandaag: 'De operatie van het leger heeft de bevolking van Israël bevrijd van een grote bedreiging, en dat was hun doel. Deze operatie is een van de vele operaties – zichtbare en geheime - die de strijdkrachten van het Israëlische leger tegen elke dreiging zullen uitvoeren, op elk moment en in elke situatie. Dit is een indrukwekkende prestatie van het Zuidelijk Commando als reactie op de schending van de Israëlische soevereiniteit.'

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.