Groeten uit Israël: Israëlreis versterkt Joodse identiteit

Tuesday, October 31, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Vandaag is het eindelijk gebeurd: ik heb voor het eerst sinds maart een jas aangetrokken. Het was vanochtend vroeg relatief fris, en ik dacht ik ik toch beter een jas mee kon nemen. De temperatuur was 16 graden toen ik onderweg was naar de redactie. Ik geef toe dat ik het zonder jasje ook wel uitgehouden zou hebben, maar op een keer zul je toch naar de winter moeten omschakelen. Ook de komende dagen zal het betrekkelijk koel blijven, dat wil zeggen koel voor onze begrippen, met mogelijk een paar regenbuitjes. Tegen het weekeinde zou de regen zich dan zelfs tot aan de Negev uitbreiden en met onweer gepaard gaan. Dat is toch leuk.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Deels bewolkt, met plaatselijk wat regen in het noorden en het midden van het land. Voor de tijd van het jaar vrij lage temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,255 meter onder de zeespiegel.

Ik mocht vanochtend om half vier opstaan om mijn zoon naar school te rijden. Want vandaag begint de hele jaargang van zijn school aan een vijfdaagse rondrit door heel Israël. De bedoeling was eigenlijk zes dagen, maar vanwege de zware regenbuien in het noorden werd de reis met een dag ingekort. Men noemt deze bijzondere reis de Masa Israel – Israëlreis. Daarbij gaat het door veel delen van het land, van het noorden tot in het zuiden. Het gaat hierbij niet om een of ander schoolreisje, maar om een programma dat sinds 2005 met alle scholieren van de elfde klas wordt doorlopen. Daarbij gaat het om het versterken van de Joodse en Zionistische identiteit van de leerlingen. Er worden niet alleen maar historische plaatsen bezocht, maar er worden ook ontmoetingen met bekende personen en discussie­rondes georganiseerd.

De leerlingen leren ook verschillende projecten kennen, waar andere hulpbehoevende medeburgers worden geholpen. Dat kan een gaarkeuken zijn, waar de leerlingen leren hoe belangrijk het is om anderen te helpen. Natuurlijk zal er ook veel worden gewandeld, om nog meer met het land verbonden te raken. Deze Masa Israel moet de leerlingen van hun Joodse identiteit bewust maken. Aan het einde van de vijf dagen zullen de leerlingen met een andere kijk op het land terugkeren en nooit meer hun wortels vergeten, hun Joodse identiteit. In de volgende video is een samenvatting te zien van een dergelijke Masa Israel. De Masa Israel is een unieke ervaring.

Nadat ik om vier uur vanochtend afscheid had genomen van mijn zoon en hem een interessante reis heb gewenst, ben ik eerst weer naar huis gereden, waar ik nog een kleine twee uur kon uitrusten totdat ik weer naar Jeruzalem reed. Echt goed geslapen heb ik overigens ook niet meer.

Gisteren, kort voordat ik naar huis wilde gaan, belde mijn dochter plotseling. Haar bril was kapot, en of ik haar even met spoed haar reserve­bril wilde brengen. Natuurlijk, geen probleem, dacht ik, gewoon even snel naar de legerbasis rijden. Maar ik had geen keus. Zodoende had ik thuis in Modi’in slechts een korte pauze, pakte de bril en ging op weg naar de kazerne waar mijn dochter haar basisopleiding volgt. Volgende week zal ze die dan afronden. Dat was een flinke missie. Terwijl ik op weg was naar de basis, belde mijn vrouw met de centrale om mijn komst 'aan te melden'. Ik wilde niet onaangemeld bij de ingang van de legerbasis staan. De rit ging sneller dan ik aanvankelijk verwachtte. Bij de poort van de basis gaf ik de bril aan de wachtpost, die me verzekerde dat de bril aan mijn dochter doorgegeven zal worden. Hij wenste mij een goede avond, dat wil zeggen, hij bedoelde dat ik nu meteen weer kon wegrijden. De hele actie heeft misschien twee minuten geduurd. Toen was ik alweer op de terugweg. Mij was ook duidelijk dat ik mijn dochter niet te zien zou krijgen. Overigens werd de bril haar pas na ongeveer drie uur overhandigd, in de rustpauze. Mijn terugrit was probleemloos, geen verkeersopstoppingen. Na ongeveer 40 minuten was ik alweer thuis. Ons land is echt heel klein als je maar zo kort onderweg bent, realiseerde ik me.

De komende dagen zullen we dus weer met zijn drieën thuis zijn, ditmaal met mijn oudste zoon. Zo gaat dat nu eenmaal: als je wat ouder wordt, wordt het thuis langzaam aan leger.

Ik wens u een prettige en zinvolle dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.