Australiërs herdenken 'verovering' van Be'er Sheva

dinsdag 31 oktober 2017 |  Redactie Israel Today
Degenen die afgelopen zondag in Be'er Sheva waren, konden een ongewoon schouwspel zien. Honderd bereden Australische soldaten waren met hun paarden in de Negev-woestijn op weg naar de stad.

De 'soldaten' waren liefhebbers van geschiedenis en nakomelingen van de Australische cavalerie-divisie, die precies honderd jaar geleden, samen met soldaten uit Nieuw-Zeeland, de stad Be'er Sheva uit de handen van de Ottomanen hadden bevrijd en zo een einde hadden gemaakt aan de 400 jaar oude bezetting door het Ottomaanse Rijk.

Onder de Australische ruiters bevonden zich ook twee echte soldaten van het Australische leger, die deelnamen aan de historische rit.

De Slag om Be'er Sheva maakte deel uit van een groter Brits offensief, dat bekend stond als de 'Derde Slag om Gaza'. In de strijd om Be'er Sheva werden 206 soldaten uit Australië en Nieuw-Zeeland gedood.

In Be'er Sheva bevindt zich een Britse militaire begraafplaats, waarop in totaal 1240 Britse soldaten begraven zijn die hun leven verloren in de strijd tegen het Ottomaanse Rijk, waaronder de 206 slachtoffers van het Australische en Nieuw-Zeelandse legerkorps. Er staat ook een gedenkteken voor de Ottomaanse soldaten die in de strijd omkwamen, waar elk jaar herdenkings­ceremonies worden gehouden.

De militaire begraafplaats in Be'er Sheva (foto: Creative Commons)..

In het kader van de viering van de honderdste verjaardag van de bevrijding van de stad Be'er Sheva is ook de Australische premier Turnbull in Israël aangekomen om deel te nemen aan de herdenkingsceremonie voor de gesneuvelde Australische soldaten.

Premier Benjamin Netanyahu en zijn Australische collega Turnbull bij de herdenkingsceremonie in Be'er Sheva.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.