Groeten uit Israël: Nog een jaar wachten op de trein

Monday, October 30, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Misschien was het fout om mijn paraplu in de auto te laten liggen. Hoe blij ik ook ben dat ik de zomer eindelijk achter me kan laten, ik schijn nog steeds niet begrepen te hebben dat je je nu ook moet kleden en uitrusten voor het het herfstweer. Vanochtend vroeg was het rond 16 graden toen ik met de auto op weg ging naar de redactie. Mijn jas heb ik nog thuis gelaten, maar de paraplu, waarom heb ik die niet meegenomen? Maar ik had geluk, pas nadat ik de redactie bereikte, begon het te regenen. In de loop van de dag zou het dan ook weer ophouden met regenen. Maar vanaf morgen zal ik een kleine inklapbare paraplu in mijn tas stoppen, voor alle zekerheid.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Gedeeltelijk bewolkt met hier en daar een regenbui in het noorden en het midden van het land, die tegen de middag geleidelijk zullen afnemen. Morgen mogelijk onweer in het noorden. De temperaturen worden iets lager. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,25 meter onder de zeespiegel.

Aan de Dode Zee en in Eilat is het nog steeds zomer. Daar is de lucht wolkeloos, bij temperaturen van rond de 30 graden. Maar dat is normaal. Als u dus de winter wilt ontvluchten, komt u dan naar Eilat. De vluchten zijn nu heel goedkoop geworden.

Heel anders ziet het er in het noorden van het land uit. Daar heeft het vannacht al heel hard geregend en geonweerd, vooral in Haifa en omgeving, waar in slechts twee uur 50 mm regen is gevallen.

In Haifa en omgeving kwam het tot overstromingen (Foto’s: Perswoordvoerder Israëlische politie)

De regen is belangrijk voor ons, het land heeft het nodig. En misschien kan de regen hier in Jeruzalem zorgen voor een einde aan al die spontane demonstraties, waarvan we de afgelopen weken last hadden.

Ik wil eindelijk weer op de bus naar huis kunnen vertrouwen. Deze maand ben ik al veel te vaak met de auto naar Jeruzalem gereden. Dat is wel heel prettig, maar veel te duur in vergelijking met de bus. Het beste zou uiteraard zijn dat de nieuwe sneltrein naar Jeruzalem al zou rijden. Tot nog toe was het de bedoeling dat het traject van Tel Aviv naar Jeruzalem in april 2018 klaar zou zijn. Maar de laatste weken las ik dat het wellicht veel langer gaat duren tot de eerste trein op het nieuwe traject gaat rijden. Men heeft het al over eind 2018, of zelfs nog een jaar later.

Op weg naar huis rijd ik elke dag onder deze spoorbrug door, en ik droom ervan dat ik er binnenkort niet meer onderdoor, maar er overheen rijd.

De ombudsman schreef in zijn laatste rapport dat de in 2013 vastgestelde tijdplanning niet gehaald zal worden en dat er daarom nog meer vertraging zou komen voor de ingebruikname van het traject. Helaas kennen we zoiets al van de bouw van de tramlijn in Jeruzalem of van terminal 3 van de luchthaven Ben Goerion. Ook daar waren er steeds weer vertragingen. Dus moeten we nog meer geduld hebben en eerst met de bus blijven reizen of soms met de auto.

Ik wens u een prettige en rustige maandag en een goed begin van de werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.