Groeten uit Israël: Even wennen aan de wintertijd

Sunday, October 29, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Hebt u eraan gedacht de klokken op wintertijd te zetten? Zo niet, dan is dat ook niet zo erg, het is immers zondag. Hier bij ons in Israël kunnen we ons deze luxe trouwens niet veroorloven, want vandaag is het een heel normale werkdag, de eerste van de nieuwe week. Bij ons thuis hebben we gisteravond alle klokken al een uur teruggezet. Bovendien heb ik nog op mijn polshorloge, dat niet met internet in verbinding staat, de wekfunctie ingesteld. Op de klok in mijn mobieltje, die automatisch omschakelt, durfde ik niet te vertrouwen. Ik had geen zin om daardoor een uur te vroeg op te staan.

Desondanks ben ik om 4.20 uur vanochtend vroeg wakker geworden, omdat ik normaliter altijd zo tussen half zes en zes uur opsta. Mijn inwendige klok heb ik dus nog niet kunnen omschakelen. Maar dat was ook wel goed zo. Ook onze dochter had vanochtend geen moeite met opstaan, zodat we op tijd en zonder problemen op het station waren, waar ik toen afscheid van haar heb genomen. Een nieuwe week in het leger is begonnen, maar binnenkort is de basisopleiding alweer voorbij.

Midden in de nacht voor de shabbat werd ik wakker door bliksems en zware regenval. En dat was maar goed ook, want daardoor kon ik snel de tuin ingaan en de markiezen oprollen, wat je bij regen altijd moet doen. Het weer op shabbat was prachtig. In de lucht hing een verfrissende geur van de regen die die nacht was gevallen, een geur van aarde en gras, gewoon heerlijk.

Shabbat, ’s ochtends na de regen

Ook vandaag zou het weer prettig blijven. Vanaf morgen zouden de temperaturen weer wat dalen en vooral aan de kust kan onweer voorkomen. Aan de Dode Zee en in Eilat heerst nog steeds de zomer.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Deels bewolkt, met mogelijk wat lichte regen in het noorden en aan de kust. Lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,24 meter onder de zeespiegel.

Onderweg naar de redactie viel me op dat er al veel mensen voor het postkantoor staan te wachten, een half uur voor het opengaat. Zouden ze misschien vergeten zijn hun klokken een uur terug te zetten? Maar toen schoot me te binnen dat het nu bijna het einde van de maand is, en dat is altijd de tijd wanneer vooral ouderen hun betalingen van de Nationale Verzekering ontvangen. De dagen vanaf de 27e van de maand tot het einde van de maand zijn geen gunstige dagen om naar het postkantoor te gaan, tenzij je van tevoren een afspraak hebt gemaakt, wat je met een app van de Israëlische post kunt doen. Anders is een bezoek aan het postkantoor geen gemakkelijke zaak.

En waar houdt men zich hier bij ons in het nieuws mee bezig? Om dat te weten te komen, is een blik op de voorpagina’s van onze kranten van vandaag voldoende.

De titelpagina’s van Ma’ariv, Israel Hayom en Yediot Achronot (van links naar rechts)

Overal is men uiteraard bezig met de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië en de gevolgen daarvan. Vervolgens zie je op twee titelpagina's foto’s van Sarah Netanyahu, de vrouw van Benjamin Netanyahu. De Netanyahu's, ditmaal Sarah, staan weer in de krantenkoppen. Een vroegere medewerkster, die één maand bij de Netanyahu's heeft gewerkt, heeft Sara Netanyahu aangeklaagd. Ze zou ernstig onder haar geleden hebben, door haar geterroriseerd, toegeschreeuwd en denigrerend behandeld zijn. Voor de pers natuurlijk spekje naar hun bekje. Het is niet de eerste keer dat een voormalige medewerkster een klacht indient tegen Sarah Netanyahu. Door de familie Netanyahu worden de verwijten afgewezen: de aanklaagster zou nauwelijks contact met hun hebben gehad, zij is in de maand van haar dienstverband tien dagen in Zuid-Amerika geweest en ook Nieuwjaar en Yom Kippoer vielen binnen deze maand. In de Netanyahu-gezinde krant Israel Hayom verschijnt dit bericht niet eens op de voorpagina, maar pas op pagina 7. We zien wel hoe dit nieuwe oude verhaal zich verder ontwikkelt. Zonder deze dingen zou het bij ons wellicht een saaie boel zijn.

En nu wens ik u een prettige en zinvolle zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.