Groeten uit Israël: Judo-kampioen – zonder volkslied

Friday, October 27, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

En daar is hij weer, de vrijdag! En ik hoef niet eens meer boodschappen te gaan doen. Ditmaal was ik slimmer en heb alle inkopen woensdag al gedaan, en gisteren hoefde ik nog maar een paar dingen te halen. De koelkast is vol, zelfs het middageten heeft mijn vrouw gisteren al gekookt, zoals het hoort, zodat we in rust en zonder werk van de shabbat kunnen genieten. Sinds onze dochter bij het leger is, zijn de weekeinden heel bijzonder. Ook vandaag zal ze weer thuiskomen. Haar kamer wacht al op haar. En wij natuurlijk nog veel meer.

Het weer voor het weekeinde is tweeledig. Vandaag zouden we nog één keer een echte zomerdag krijgen met temperaturen van tegen de 30 graden. Maar morgen, op shabbat, zou de winter komen met regen, onweer en overstromingsgevaar, vooral in het oosten en zuiden van het land. De temperaturen zullen duidelijk dalen. Ik ben benieuwd.

En hier is nu eerst het weer voor vandaag in Israël: Helder met voor de tijd van het jaar bovengemiddeld hoge temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,23 meter onder de zeespiegel.

Gisteren was er een heel verheugend bericht over de sport. In Abu Dhabi vindt momenteel een grandslamtoernooi van judo plaats, waarbij ook Israël vertegenwoordigd is, met één verschil. De organisatoren hadden verzocht dat de Israëlische judoka’s zonder vlag of andere tekenen van Israël zouden meedoen. In plaats daarvan kregen ze de afkorting IJF van de Internationale Judofederatie op hun kleding genaaid. Absurd. Maar het verblijdende bericht van gisteren was dat de Israëliër Tal Flicker de gouden medaille in zijn gewichtsklasse had gewonnen! Judo is een van de soorten sport waarin Israël internationaal vaak heel succesvol is. Nu was dus de huldiging van de overwinnaar aangekondigd. Bij de inhuldiging van een winnaar is het gebruikelijk om de vlag te hijsen en het volkslied te spelen van het door de winnaar vertegenwoordigde land. Maar dat kon in dit geval dus niet, met het oog op de Israël-vijandige landen. Zodoende ontstond de absurde scène waarbij onze winnaar Tal Flicker op het podium kwam en de gouden medaille in ontvangst nam. Toen moest het volkslied worden gespeeld. Dat was het lied van de Internationale Judofederatie, wiens vlag wapperde naast de nationale vlaggen van de sporters die zilver en brons hadden gewonnen.

De huldiging van de overwinnaars

Desondanks werd het volkslied gezongen, in alle stilte, door de winnaar zelf. Terwijl we het lied van de IJF hoorden, kon men zien dat Tal Flicker zijn mond bewoog, hij zong. Aan zijn lipbewegingen kon je zien dat hij ons volkslied, het HaTikvah, zong. Het is het grootste moment voor een sporter, op het podium staan, de vlag wappert en het volkslied klinkt. En dat gunde men de Israëli's niet.
Het is moeilijk te begrijpen waarom de Internationale Judofederatie dit smerige spel heeft meegespeeld, in plaats van de organisatoren te dreigen met het afzeggen van het toernooi. Hoe de huldiging eigenlijk had moeten zijn, kunt u hier zien.

Tal vertelde later hoe hij zich voelde toen hij op het podium stond en het HaTikvah zong. De muziek van de IJF was voor hem slechts achtergrondmuziek. Hij had het HaTikvah gezongen omdat Israël zijn land is en hij trots is een Israëli te zijn. Iedereen wist dat hij en de andere sporters uit Israël kwamen.

Verder moet ik nog vermelden dat dit niet de enige medaille was die Israël heeft gewonnen. Gili Cohen heeft in haar klasse de bronzen medaille gewonnen. Hartelijke felicitaties voor onze Israëlische sporters!

En terwijl ik zo meteen in de auto stap om onze dochter naar huis te brengen, wens ik u nu een prettig en rustig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.