Hooggerechtshof: winkels in Tel Aviv open op shabbat

Thursday, October 26, 2017 |  Redactie Israel Today
Mirjam Naor, vertrekkend presidente van het Hooggerechtshof, las vandaag tijdens haar afscheidsceremonie – zoals een traditie voorschrijft – haar laatste uitspraak voor: de winkels in Tel Aviv kunnen geopend blijven op de shabbat.

De uitspraak van de afscheid nemende de presidente van het Hooggerechtshof ging over de vraag of de rechtbank zich opnieuw zou willen uitspreken of winkels in Tel Aviv op de shabbat open mogen zijn. Een groep eigenaren van kleine bedrijven had om dit oordeel gevraagd. Het Hooggerechtshof had al enige tijd geleden beslist dat dit een zaak was voor de stad en niet voor de regering. Omdat de stad Tel Aviv zich uitspreekt voor de openstelling van winkels op shabbat, betekent de nieuwe uitspraak dat de winkels ook op shabbat open kunnen blijven.

Mirjam Naor verklaarde: 'Mijn besluit mag geen waardeoordeel zijn en mag ook niet een religieuze of niet-religieuze mening vertegenwoordigen. De uitspraak weerspiegelt in mijn ogen de juiste interpretatie van de wet.”
Ze vervolgde: 'Iedereen moet de kans krijgen om zijn shabbat op zijn eigen manier vorm te geven. Samenleven betekent niet alles of niets, maar tolerantie voor een andere mening, wederzijds respect, en leven en laten leven.'
Volgens Naor erkent de Israëlische wet de autonomie van steden om hun eigen stedelijke regelgeving te bepalen, rekening houdend met het karakter van de stad en haar burgers.

Minister van Binnenlandse Zaken Arie Deri (van de religieuze Shaspartij) was niet gelukkig met de uitspraak van de vertrekkende rechter Mirjam Naor. Wat hem betreft betekende dit een ware revolutie.

Miriam Naor (rechts) treedt af na 38 jaar rechter te zijn geweest, waarvan 17 jaar als rechter bij het Hooggerechtshof. Ze wordt opgevolgd door rechter Esther Hayut. (Foto's: Yonatan Sindel/Flash90)

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.