Groeten uit Israël: Kun je snoep uit school verbannen?

donderdag 26 oktober 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

De week is echt heel snel voorbijgegaan. Het is alweer donderdag, en het weekeinde en de shabbat staan voor de deur. Sinds onze dochter in militaire dienst is, wachten we nog meer dan vroeger op het weekeinde. Want morgenochtend komt onze dochter weer thuis. Misschien ga ik haar zelf wel ophalen, dan begint het weekeinde voor haar nog veel sneller, want de treinen rijden op vrijdag maar één keer per uur. Ik geef toe dat ik het vorige week leuk vond haar met de auto op te halen. Het was mooi om al die gelukkige gezichten van haar kameraden te zien toen ze uit de bus stapten die hun naar het station had gebracht. Ik heb het gevoel dat ik morgen weer in de auto stap.

Het weer is nog steeds prachtig. Vandaag en morgen zou het zelfs nog warmer worden. Bij ons in Modi’in wordt 31 graden verwacht. De nachten blijven echter koel, wat ook heel mooi is. Maar dat zou komende shabbat veranderen, dan zou het weer wat koeler worden, en in het noorden en aan de kust kan het zelfs gaan regenen. Maar dat hebben we ook nodig. We beginnen al gauw aan de maand november, en afgezien van een kort bezoekje is de regen nog niet begonnen. Het wordt tijd.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Helder met verdere temperatuurstijging. Vooral in het binnenland en in de bergen zal het bovengemiddeld warm worden. Aan de kust kan het winderig worden. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,23 meter onder de zeespiegel.

Het was gisteren een flinke chaos op de kruising bij het busstation vanwaar ik altijd naar Modi’in rijd. Ik geloofde mijn ogen niet. Van alle kanten hoorde ik auto’s toeteren, en toen zag ik dat de kruising afgesloten was. Ditmaal waren het niet de orthodoxe Joden die ons de afgelopen dagen het leven zuur maakten, ditmaal was het een groep gehandicapten die met hun rolstoelen de kruising blokkeerden.

Gehandicapten blokkeerden gisteren de kruising en brachten het verkeer tot stilstand

Ik heb me daar heel erg aan geërgerd want - zoals ik u al eerder schreef - ligt er een met de regering gesloten overeenkomst die de gehandicapten een verhoging van de maandelijkse uitkeringen garandeert. Maar enkele organisaties vonden dat niet genoeg, zij eisten hetzelfde bedrag voor iedereen, en niet afhankelijk van de ernst van de handicap. Zodoende blokkeerden ze gisteren weer het wegverkeer. Slechts een paar mensen zijn voldoende om het hele verkeer in de stad te laten vastlopen.

Ik begon me zorgen te maken over 'mijn' bus en belde naar huis om mijn gezin erop voor te bereiden dat ik ook vandaag weer later thuis zou komen. Maar toen hoorde ik hoe een van de gehandicapten de automobilisten 'Sorry' toeriep en vervolgens samen met enkele vrienden de kruising vrij maakte. Ik had geluk, de kruising was weer vrij en ik kwam dus toch nog stipt op tijd thuis. Omdat ik de vrede niet meer zo vertrouw, ben ik vanochtend weer met de auto naar Jeruzalem gereden, want de afgelopen weken was er juist op donderdag nogal eens een demonstratie. Daar heb ik geen zin meer in.

En tot slot nog iets zoets. Houdt u van zoetigheid of van een lekkere tablet chocola? Hier bij ons houdt men erg van zoet. Veel ouders geven hun kinderen ’s morgens ook graag wat chocola mee voor onderweg. 'Chocola is goed voor je concentratie', werd me ook al verteld toen ik van mijn moeder een stukje chocola meekreeg als ik een proefwerk had. Wanneer je hier bij ons door de Machane-Jehudamarkt loopt, valt je meteen het vrolijk gekleurde snoepgoed op. We hebben zelfs al een keer over een van deze zaken geschreven.

Mijn bezoek aan de snoepwinkel ‘Ami Chaim’ in Jeruzalem, een paar maanden geleden

Maar waarom schrijf ik ineens over zoetigheid, zult u vast zich afvragen. Nee, ik heb geen trek in wat zoets gekregen, ik bedwing me al een hele tijd op dat punt. Want hoe lekker als dat allemaal ook mag zijn, het is bepaald niet het meest gezonde wat je kunt eten. Dat vindt ook het Israëlische Ministerie van Onderwijs. Gisteren werd in het nieuws gemeld dat het vanaf 2020 afgelopen moet zijn met snoepgoed en chocola op school. Vanaf dan mag men zijn kinderen geen snoepgoed meer meegeven naar school. Het is allemaal goed bedoeld, maar ik ben zeer sceptisch of het ook stand houdt. Want een paar jaar geleden werd ons al verboden op scholen ongezond eten te verkopen, zoals bijvoorbeeld borekas, dat lekkere met kaas gevulde bladerdeeggebak. Ook cola en andere zoete dranken zouden verbannen worden. Maar ook nu nog kun je op de meeste scholen deze 'ongezonde' producten vinden. Iedereen houdt van borekas en van pizza. En nu is dan ook de chocola aan de beurt. Mijn zoon is in 2019 klaar met school, dus ons raakt het niet.

Nu wens ik u een prettige en gelukkige donderdag. Eet niet te veel zoetigheid. Het ga u goed!

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.