Zo kan Netanyahu illegale immigranten blijven uitzetten

Wednesday, October 25, 2017 |  Redactie Israel Today
Niet alleen Amerika en Europa hebben problemen met illegale immigratie. Israël is een kleine staat met beperkte middelen, en het is de primaire missie van Israël om veilige toevluchtsoorden te bieden aan alle Joden die willen immigreren.

Maar het verbluffende economische succes van Israël betekent dit dat velen uit arme Afrikaanse naties mee willen profiteren. De afgelopen jaren zijn tienduizenden Afrikanen de zuidelijke grens van Israël overgestoken. Sommigen waren echte vluchtelingen, die levensbedreigende situaties ontvluchtten. Maar de meesten waren economische migranten, die door een meerderheid van de Israëli's worden beschouwd als een strategische bedreiging voor het voortdurende succes en zelfs het voortbestaan van de Joodse staat.

Israël heeft het probleem tot nu toe aangepakt met een 'wortel en stok'-benadering. Illegale migranten die Israël binnenkomen zonder de vluchtelingenstatus aan te vragen en te ontvangen - met andere woorden, economische migranten - worden in detentiecentra geplaatst en krijgen 3.500 dollar aangeboden om het land vrijwillig te verlaten.

Israël hoopte dat ofwel de grote eenmalige uitkering en/of het vooruitzicht van lange maanden in hechtenis de meesten ertoe zou dwingen om naar huis terug te keren. En inderdaad, zo' n 15.000 migranten hebben dat gedaan. Maar sommigen zijn vastberadener, weigeren het geld en wachten de hechtenis af. De Israëlische rechtbanken staan de regering toe de infiltranten maximaal 12 maanden in hechtenis te houden.

Gedwongen deportatie was niet aan de orde, tot nu toe. Israël Hayom meldt dat premier Benjamin Netanyahu tijdens zijn recente bezoek aan het VN-hoofdkwartier in New York de gelegenheid heeft aangegrepen om veel Afrikaanse leiders te ontmoeten en nieuwe diplomatieke overeenkomsten over migranten uit hun landen te ondertekenen.
De overeenkomsten stellen de regering van Netanyahu in staat om een recente uitspraak van het Hooggerechtshof te omzeilen en illegale immigranten in laatste instantie onder dwang te deporteren.

Veel tegenstanders, waaronder radicaal links in Israël, hebben deze kwestie gebruikt om de Joodse staat in diskrediet te brengen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat Israël de vluchtelingenstatus toekent aan Afrikaanse migranten die gevlucht zijn voor levensbedreigende situaties, zoals velen uit Soedan.

Wat Israël niet kan en niet wil tolereren is illegale infiltratie ten koste van de belastingbetalers. Het land heeft eenvoudigweg niet de middelen om dat te doen en een welvarende veilige haven voor het Joodse volk te blijven.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.