Groeten uit Israël: Blijf van mijn parkeerplaats af

Wednesday, October 25, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Gisteren was het eindelijk weer een heel normale dag. Er waren geen demonstraties en geen wegblokkades, geen noemenswaardige verkeersopstoppingen, en mijn bus van Jeruzalem naar Modi’in was stipt op tijd. De rit naar huis duurde gisteren slechts een klein half uur. Ik had nog niet eens tijd genoeg om een aflevering van een serie op Netflix te bekijken, wat me anders helaas vaak wel lukt. Maar nu serieus, het was mooi om weer zonder problemen thuis te komen.

Het weer hier bij ons is nog steeds gewoon prachtig. ’s Avonds en ’s ochtends frisse lucht, en een aangename temperatuur overdag. Hier bij ons in Jeruzalem is momenteel geen enkele wolk aan de hemel te zien. De temperatuur is nu, kort voor 9 uur, 16 graden. Rond de middag zal het dan 26 graden worden. Een groot temperatuurverschil.

Een prachtige ochtend, uitzicht vanaf het balkon van mijn kantoor

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Bewolkt, met een lichte temperatuur­stijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,225 meter onder de zeespiegel.

Een buitengewoon en echt amusant voorval kenmerkte de eerste normale werkdag van het winterseizoen van de Knesset. Die was maandag, na een lange zomerpauze weer aan het werk gegaan. Elke Knesset­afgevaardigde heeft een auto en natuurlijk ook een vaste parkeerplaats in de parkeergarage van de Knesset. Leah Fadida, een nieuwe afgevaardigde van het Zionistische Unie, had blijkbaar op haar eerste dag in de Knesset een probleem om de juiste parkeerplaats te vinden en parkeerde daardoor op het parkeervak van haar fractiecollega, de afgevaardigde Ksenia Svetlova. En die scheen het helemaal niet prettig te vinden dat haar parkeerplaats bezet was. Door wie, dat wist ze uiteraard niet. Nu wilt u zeker weten wat daar zo amusant aan is. Nou, toen de nieuwe afgevaardigde Lea Fadida weer bij haar auto kwam, was ze verrast door de aanblik van haar auto.

Ksenia, pijnlijk
De corruptie op het parkeerterrein van de Knesset. Bronnen binnen de Knesset beweren dat knessetlid Ksenia Svetlova werd gesignaleerd door camera's, terwijl ze op het voertuig van het nieuwe knessetlid Lea Fadida schreef, geparkeerd in haar parkeervak.

Op de voorruit van haar auto stond met roze lippenstift geschreven: 'Het is verboden op de parkeerplaats van anderen te parkeren'. Het hele terrein van de Knesset is uiteraard van veiligheids­camera’s voorzien, zodat men er al gauw achter kwam wie haar auto met lippenstift had versierd. Natuurlijk was het de afgevaardigde Ksenia Svetlova. Vervolgens stuurde Lea Fadida de foto van haar auto naar de WhatsApp-groep van haar fractie, met de woorden: 'Jammer, Ksenia'. Dat zal wel een beetje pijnlijk geweest zijn, denk ik.

Vanochtend vroeg werd er vanzelfsprekend ook op radio en tv over deze affaire gesproken. De voor de ethiek verantwoordelijke afgevaardigde werd gevraagd of dit voorval gevolgen heeft voor de afgevaardigde Svetlova. Het antwoord was nee. De beide partijcollega’s hebben het uitgepraat. Svetlova heeft voor haar fout excuses aangeboden, en daarmee zou de zaak afgehandeld zijn. Daarbij herinnerde hij er wel aan dat men als afgevaardigde een voorbeeldfunctie heeft en het goede voorbeeld moet geven. Zo mag men ook nooit op een parkeerplaats voor gehandicapten parkeren.

Ook Fadida zelf werd gevraagd wat ze nu zou gaan doen. Ze zei dat alles in orde was, en dat ook zijzelf een voorliefde had voor roze lippenstift. Nou, dan is toch alles in orde. Dit voorval werd in de kranten echter reeds als een nieuw dieptepunt van de Knesset genoemd. Een beetje pijnlijk is het ook wel. Nu zou men zich in de Knesset met belangrijkere zaken bezig moeten houden.

U ziet, beste lezers, ook parlementsleden zijn maar mensen, die af en toe ook eens een fout maken. Maar het is belangrijk om je fouten te erkennen en je te verontschuldigen, dan zouden veel dingen in het leven wat makkelijker zijn.

Nu wens ik u een prettige en ontspannen woensdag. Parkeert op de juiste manier. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.