Knesset begint het winterseizoen stormachtig

Tuesday, October 24, 2017 |  Redactie Israel Today
Maandag heeft het Israëlische parlement, de Knesset, na een langdurig zomerreces zijn werk hervat. Bij deze feestelijke gelegenheid was de vergaderzaal natuurlijk vol. De openingstoespraak van de Israëlische president Reuven Rivlin liet zien dat de winterzitting van de Knesset niet gemakkelijk zal worden.

De openingszitting van de Knesset maandag (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Rivlin, afkomstig uit de regerende Likoedpartij, bekritiseerde in zijn toespraak de werkwijze van de regering en die van premier Benjamin Netanyahu. Hij beschuldigde de regering van 'revolutie' tegen de symbolen van de staat en aanvallen op het werk van het Hooggerechtshof. Rivlin negeerde de feestelijke sfeer en gebruikte de gelegenheid om scherpe kritiek uit te oefenen op de ministers van de regering, die naar zijn mening zeer problematische nieuwe wetten zouden invoeren.

President Reuven Rivlin spreekt voor de Knesset (foto: Hadas Parush/Flash90)

De president zei onder andere: 'Ik weet niet hoe ik het moet beschrijven wat mijn ogen zien en wat eruit ziet als een voortdurende poging om de bewakers van de Israëlische democratie te verzwakken.' De achtergrond van de kritiek is het voornemen van Netanyahu om een wet in te voeren, die het verhoren van een regerend premier door de politie verbiedt. Rivlin riep de ministers en premier Netanyahu op om het gerechtelijk apparaat en de media niet te ondergraven.

De toespraak van Rivlin riep felle kritiek op van de regering, terwijl leden van de oppositie de president dankbaar een hand gaven om zijn woorden.

David Biton, leider van de Likoed-factie, zei: 'Rivlin is allang niet meer één van ons, ik ben niet verbaasd en ik had ook geen verwachtingen van hem. Wij werden gekozen door de burgers, terwijl hij gekozen werd door de afgevaardigden van Knesset, wij vertegenwoordigen het publiek en het Israëlische volk.'

Miri Regev, minister van Sport en Cultuur, bekritiseerde ook de president: 'Een president die politici zonder respect behandelt, negeert de wil van het volk en schendt het hart van de democratie. President Rivlin heeft zoals geen enkele andere president voor hem vandaag de staat verwond. Dit was voor een staatsman een onwaardige toespraak, de meest ondemocratische toespraak die ooit door een Israëlische president is gehouden. En we mogen niet vergeten dat deze president zelf lange tijd politicus was. In zijn toespraak van vandaag heeft hij in de hand gebeten die hem heeft gevoed.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.