Groeten uit Israël: Demonstraties en chaos in Jeruzalem

Tuesday, October 24, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Meer dan tweeëneenhalf uur had ik gisteren nodig om thuis te komen. Opnieuw waren het de orthodoxe Joden van de Jeruzalemmer groep die ons, burgers van Jeruzalem en degenen die in de stad werken, gewoon in gijzeling namen en het zo goed als onmogelijk maakten om de stad te verlaten.

Ik was nog op kantoor, toen ik van mijn zoon een WhatsApp-bericht kreeg dat waarschuwde voor een nieuwe demonstratie van orthodoxe Joden (niet alle, maar alleen deze heel bepaalde Jeruzalemmer groep). Omdat ik gisteren sinds langere tijd weer eens met de bus naar Jeruzalem was gekomen, maakte dit bericht me wat zorgen. Want opnieuw zouden de uitritten van de stad worden geblokkeerd.

Inderdaad een 'mooie middag'
Ik bekeek de situatie op de navigatie-app Waze en zag dat er al verschillende wegen geblokkeerd waren. Daar kwam nog bij dat gisteren niet alleen de orthodoxe Joden demonstreerden, maar ook een groep voormalige politieagenten en een blindenorganisatie. Later las ik dat de orthodoxen voor de Knesset zich aansloten bij de andere demonstranten, wat deze helemaal niet leuk vonden. Het zou tot niet zo mooie woordenwisselingen zijn gekomen.

Maar nu terug naar mijn lange weg naar huis. Ik besloot om vroeger dan anders mijn kantoor te verlaten, om dan de eerste bus te nemen die ik zie. Mijn gebruikelijke instaphalte was al niet meer bereikbaar, de toegangswegen daarheen waren afgesloten. Toen zag ik een bus van lijn 110, die naar Modi’in gaat. Hij was net van de parkeerplaats vertrokken om de rit te beginnen. De bus was dus nog leeg, en de chauffeur deed onzeker, hij wist niet hoe hij nu moest rijden. Ik ging gewoon naar de bus toe, en de chauffeur opende de deur. Ik vroeg hem of hij van plan was naar Modi’in te rijden. Hij zei ja, maar hij wist op dat moment nog niet hoe. Hij nodigde me uit om in te stappen. Waze hielp ons toen om een weg te vinden naar een halte die nog niet geblokkeerd was. Overigens had de bus bijna 40 minuten nodig om daar te komen, terwijl dat normaal hooguit 2 minuten duurt. Mij kon dat allemaal niet schelen; ik zat in de bus.

Een chaotische dag in Jeruzalem. Voor de Knesset ontmoetten de demonstranten elkaar (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De rit naar Modi’in duurde ook een stuk langer dan anders, maar dat interesseerde me niet. Ik was blij dat ik in de bus zat. Toen ik dan eindelijk thuiskwam, was het al donker. Op de tv werd nog over de demonstratie in Jeruzalem bericht, maar ik heb er niet meer naar gekeken.

Bij de bushalte wachtten tientallen mensen, onze bus was al snel overvol.

Ik heb ook geen idee hoe men dit probleem zou moeten oplossen. De orthodoxe demonstranten zijn dermate vastbesloten dat het heel moeilijk is daar iets tegen te doen. Overigens is het moeilijk te begrijpen waarom de politie toeliet dat de uitgangswegen uit de stad urenlang geblokkeerd waren. Ze zouden van het begin af aan tegen de demonstranten hebben moeten optreden. Toen een paar gehandicapten het verkeer hinderden, kreeg ieder van hen een boete van 500 shekel, ongeveer 120 euro. Dat is toch eigenlijk raar.

Tenslotte werden de demonstranten dan toch van de straat verjaagd. Chaos in Jeruzalem

Nu zou ik toch bijna het weer vergeten. En dat is momenteel gewoon prachtig, zoals het al een paar dagen is. Frisse lucht ’s ochtends en ’s avonds, aangename temperaturen overdag en een vaak stralend blauwe hemel. De komende dagen kan het zelfs wat warmer worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt zonder noemens­waardige temperatuur­verandering, passend bij de tijd van het jaar. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,22 meter onder de zeespiegel.

Ik wens u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.