László Bíró, de uitvinder van de ballpoint

maandag 23 oktober 2017 |  Michael Selutin
Het zijn vaak de kleine dingen die het leven een stuk makkelijker maken. Dankzij László Bíró hoeven journalisten niet langer rond te lopen met een inktvlek op hun borstzak. Zijn belangrijkste uitvinding was de ballpoint.

László Bíró was in de jaren ‘30 van de vorige eeuw een jonge Hongaarse journalist. Bíró ontdekte dat de zwarte inkt van een drukpers veel sneller opdroogde dan de inkt die men gebruikte bij een kroontjespen. Hij ontwikkelde daarop een systeem waarbij een pen een soort vergrendeling kreeg, zodat er niet te veel inkt door zou blijven stromen. Hij kwam op het idee om een kleine kogel te gebruiken om een opening af te sluiten.

De ronde kogel kon blijven bewegen en een klein beetje inkt door laten. De kleverige inkt waarmee kranten werden gedrukt, hechtte zich makkelijker aan de kogel. Wanneer de kogel over het papier rolde, kwam de inkt vrij.

De Joodse Bíró besefte in 1938 dat hij en zijn familie zouden moeten vluchten uit Europa. Om zijn familie te kunnen redden en te kunnen vluchten naar Argentinië, moest hij zijn aandelen verkopen van het bedrijf dat ballpoints fabriceerde. Het lukte hem om in Argentinië opnieuw een ballpointfabriek op te bouwen, die jaarlijks zeven miljoen pennen fabriceerde.

De uitvinder kon doen en laten wat hij wilde in Argentinië. Zo ontwikkelde hij een parfum op basis van de techniek van de ballpoint, dat nu bekend is als de deodorantroller.

László József Bíró stierf op 24 november 1985 in Buenos Aires op 86-jarige leeftijd. De geboortedag van Bíró, 29 september, wordt sindsdien in Argentinië gevierd als ‘Dag van de uitvinder’. In het Engels heet de ballpoint biro, in Frankrijk heet deze biron en in Argentinië birome.

Dit artikel verscheen in het meinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.