Gevangenis voor Israëlische Arabier na deelname ISIS

Sunday, October 22, 2017 |  Redactie Israel Today
Een Israëlische Arabier uit de Arabische stad Sachnin in het noorden van Israël is donderdag veroordeeld tot vijf jaar en tien maanden gevangenisstraf wegens toetreding tot de Islamitische Staat (ISIS), met zijn vrouw en drie kinderen.

Vaysev Zbeidat in de rechtszaal in Haifa (Foto: Flash90)

Vaysev Zbeidat werd door de rechtbank van het district Haifa tevens veroordeeld tot een boete van 14.000 NIS. Zijn vrouw Sabrin, die ook veroordeeld is voor soortgelijke misdrijven, is een paar maanden geleden veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Dit is de zwaarste straf ooit uitgesproken tegen een Israëliër wegens lidmaatschap van de terroristische groepering.

Afgelopen juni werd Zbeidat door de rechtbank van het district Haifa schuldig bevonden voor het plegen van het misdrijf van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij werd ook schuldig bevonden aan deelname aan een verboden militaire training en contact opnemen met een buitenlandse agent.

Zbeidat en zijn vrouw reisden in juni 2015 met hun achtjarige zoon en twee dochters van 6 en 4 jaar naar Roemenië om een ceremonie bij te wonen voor een familielid dat zijn studie had afgerond. Daar besloot de familie dieper Turkije in te trekken, van waaruit ze Syrië bereikten. Vier van hun familieleden reisden naar Turkije om hen ervan te overtuigen terug te keren naar Israël. Zij konden echter niet met hen in contact komen.

Na toetreding tot de groep diende Zbeidat als bewaker in een ISIS-basis, maar besloot met zijn gezin terug te keren naar Israël vanwege de moeilijke situatie die zij in Mosul meemaakten. Na in Turkije gearresteerd te zijn, werden ze vorig jaar aan Israël overgedragen.

'Ja, ik was in Mosul en ik ben tot ISIS toegetreden', gaf Zbeidat vorig jaar toe tijdens zijn proces. 'Ik heb besloten terug te keren naar Israël zonder onder druk te zijn gezet.' Zabeidat nam ook deel aan de aanvallen op het Iraakse leger en kreeg als gevolg van zijn activiteiten een wond aan het been.

Zijn vrouw en kinderen keerden in augustus 2016 via Turkije terug naar Israël, nadat een familielid hen daartoe had overtuigd. Enkele dagen later kwamen ze in Israël aan en werden ze bij aankomst gearresteerd.

Uit onderzoek van de veiligheidsdienst Shin Bet bleek, dat het echtpaar alvorens Israël te verlaten, IS-video’s en soortgelijke programma’s had bekeken. Die hadden een diep ingrijpende invloed op hun beslissing gehad.

In Turkije namen ze via Facebook contact op met een inwoner van Umm al-Fahm, die in 2013 ook lid was geworden van ISIS. Hij hielp hen om met smokkelaars de grens over te steken naar Syrië. Bij aankomst bij de Turks-Syrische grens, werd de familie Zbeidat meegenomen door ISIS-leden die hun Israëlische paspoorten afnamen en hen naar Raqqa overbrachten.

Vaysev werd gescheiden van zijn vrouw en kinderen en naar een kamp in Irak gestuurd, waar hij zijn vorming kreeg en onderwezen werd in religieuze geschriften en ideologie. Daarna werd hij meegenomen naar een trainingskamp waar hij met vuurwapens en RPG-granaten leerde omgaan.
Aansluitend op zijn opleiding werd Vaysev uitgezonden om deel te nemen aan operaties. Tijdens zo’n operatie liep hij het beenletsel op en werd hij geëvacueerd naar het ziekenhuis in Mosul.

Sinds de oprichting van ISIS hebben veertig Israëlische burgers zich aangesloten bij de terroristische organisatie, waarvan er vijf omkwamen tijdens gevechten.
Tot op heden zijn tien Israëlische burgers aangeklaagd wegens toetreding tot ISIS. Anderen die het land wilden verlaten om zich bij de organisatie aan te sluiten, konden vooraf worden gearresteerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.