Orthodoxe Joden protesteren tegen dienstplicht

Friday, October 20, 2017 |  Redactie Israel Today
Demonstratie in Jeruzalem (foto: Maor Kinsbursky/Flash90)

Net als in de afgelopen dagen zijn donderdag opnieuw duizenden orthodoxe Joden uit de Jeruzalemse tak van de Litouwse stroming de straat op gegaan om te protesteren tegen de arrestatie van twee jongeren en tegen de dienstplicht in het leger. In veel steden werden straten geblokkeerd, tot grote ergernis van de bewoners. Sommigen onder hen probeerden het probleem op eigen houtje op te lossen, waardoor het tot handgemenen kwam. De politie arresteerde 120 orthodoxe demonstranten.

Aanhouding van een demonstrant in Jeruzalem (foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Afgelopen donderdag werd door de demonstrerende orthodoxe gelovigen uitgeroepen tot een 'Dag van Woede'. Het werd een lange dag die uiteindelijk leidde tot gewelddadigheden. De situatie was bijzonder ernstig in de steden Bet Shemesh en Jeruzalem, waar uiteindelijk 120 demonstranten werden gearresteerd. Duizenden demonstranten blokkeerden centrale kruispunten in Jeruzalem. Op sommige plaatsen werden vuilcontainers in brand gestoken.

Minder fraaie incidenten vonden plaats bij de demonstraties.

Bij de demonstraties klonken er kreten als: 'Liever dood dan dienen in het leger' en “Politie, laat ons in vrede demonstreren zonder ons invalide te maken.' Tijdens de protesten gingen ook talrijke burgers met de orthodoxe Joden in discussie. Een jonge religieuze vrouw werd door de demonstranten uitgemaakt voor ‘Schickse’ (Jiddisch: niet-Joodse vrouw), tegenwoordig in orthodoxe kring negatief gebruikt als scheldwoord voor een niet-gelovige vrouw.
In veel gevallen moest de politie ingrijpen om voorbijgangers te beschermen. De politie verwacht dat de situatie in de loop van de komende week rustiger zal worden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.