Chinese bloggers ontmoetten Holocaust-overlevenden

Friday, October 20, 2017 |  Yossi Aloni
De Chinese historicus Yan Jingsheng (l) omhelst de overlevende van de Holocaust, Solomon Perel

Een delegatie van vooraanstaande Chinese bloggers bezocht Israël in het kader van het programma 'Jonge Chinese en Japanse leiders', opgezet door premier Benjamin Netanyahu en de afdeling Azië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en ontmoette de 93-jarige overlevende van de Holocaust, Solomon Perel.

Een van de leden van de delegatie, de historicus Yan Jingsheng, die Perel's boek 'Europa, Europa' las en de daarop gebaseerde film zag, omhelsde Perel in tranen. 'Ik huilde toen ik deze held in het echte leven ontmoette. Ik had nooit geloofd dat het kon gebeuren,' zei Jingsheng.

Het doel van het programma is de vriendschap tussen Israël en de Aziatische landen te versterken en de samenwerking op verschillende gebieden te bevorderen.

De acht bloggers hebben samen meer dan 35 miljoen volgers op China's grootste microblogging netwerk, Sina Weibo, een soort mix van Facebook en Twitter. Elke blogger wordt in zijn Chinese vaderland als een ster beschouwd.

Tijdens het bezoek ontmoetten de bloggers Perel, wiens boek 'Europa, Europa' werd bewerkt tot een zeer succesvolle Golden Globe film, die ook werd genomineerd voor een Oscar. Het is gebaseerd op Perels eigen autobiografie, die zich als lid van de Hitlerjugend voordeed tijdens de Holocaust om te overleven.

De bloggers schudden respectvol de hand van Perel toen een van hen, de historicus Yan Jingsheng, die zes miljoen volgers van zijn blog heeft, de man wiens hand hij schudde herkende als de held van het boek 'Europa, Europa' en hem hartelijk omhelsde.
'Ik heb het boek gelezen, ik heb de film gezien en raakte in tranen toen ik plotseling in het echte leven met deze held werd geconfronteerd. Ik had nooit geloofd dat dit zou kunnen gebeuren,'zei Jingsheng dinsdag.

Perel was niet minder ontroerd door deze ontmoeting. 'De ontmoeting was goddelijke voorzienigheid, het is alsof ik een speld vond midden in de oceaan, ik heb nog nooit eerder Chinese mensen ontmoet, en de eerste die ik tegenkwam kent mij en mijn geschiedenis en was tot tranen ontroerd. Ik ben nu zelf tot tranen ontroerd,' zei hij.

De projectcoördinator mevrouw Nurit Tinari-Modai zei nog een paar afsluitende woorden over deze bijeenkomst: 'Er zijn een miljard Chinezen, hoe kun je het boek lezen, de film bekijken en vervolgens de held van beiden ontmoeten?' God werkt op een mysterieuze wijze,' zei ze.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.