Postzegel: Generaal Allenby betrad Jeruzalem in 1917

Friday, October 20, 2017 |  Redactie Israel Today
Toen in augustus 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, sloot het Ottomaanse Rijk zich aan bij de centrale machten (Duitsland en Oostenrijk) die streden tegen de Geallieerden (Groot Brittannië, Frankrijk en Rusland). De Grote Oorlog, zoals die toentertijd genoemd werd, duurde meer dan vier jaar en veranderde de wereldgeschiedenis, óók de status van het land Israël.

Het Ottomaanse leger voerde in 1915 en 1916 twee mislukte aanvallen uit tegen het Britse leger, in een poging om het Suezkanaal te veroveren. Hierop besloten de Britten om over te gaan tot de aanval op het Otomaanse Rijk. In 1916 trok het Britse leger door de Sinaïwoestijn en begin 1917 bevond het zich aan de zuidelijke grens van het land Israël, waar zij tegenover Turkse troepen stonden die de grens van Gaza naar Be'er Sheva verdedigden.

In maart en april 1917 viel het Britse leger de Turken in Gaza aan. Twee grote offensieven werden afgeweerd, ondanks het gebruik van geavanceerde wapens zoals tanks en gifgas. Deze werden voor het eerst in het land Israël gebruikt, en zorgden voor enorme aantallen slachtoffers. Maandenlang was er geen vooruitgang. De Britten hergroepeerden en generaal Allenby nam de leiding over als commandant van de troepenmacht. Er werden extra troepen ingezet om het front bij het land Israël te versterken en de oorlogsplannen werden opnieuw bekeken.

Eind oktober 1917 verrasten de Britten de Turkse troepen door de stad Be'er Sheva aan te vallen, en zij slaagden erin de frontlinie te doorbreken. Britse troepen drukten snel door en streden heftig tegen de terugtrekkende Turken, die veel nieuwe verdedigingslinies probeerden te creëren. Begin december was de zuidelijk kust veroverd en de Britten bereikten de poorten van Jeruzalem.

Na een dag van strijd aan de rand van de stad, besloot de Turkse commandant zich terug te trekken uit Jeruzalem, om mogelijke schade aan de heilige stad te voorkomen in een verwachte Britse aanval. In de morgen van 9 december 1917 verliet een delegatie vooraanstaande inwoners van Jeruzalem de stad en liepen naar het westen, zwaaiend met een witte vlag, om zich over te geven aan de Britse strijdkrachten. Eerst kwam de delegatie een paar koks tegen die op zoek waren naar verse ingrediënten voor het ontbijt van hun bevelhebber, en daarna ontmoetten zij twee sergeants.
In de loop van de dag werden een aantal ceremonies gehouden, waaronder een ceremonie waarbij de burgemeester van Jeruzalem zich opnieuw overgaf aan een aantal Britse officieren.

Toen generaal Allenby hoorde dat Jeruzalem was ingenomen, riep hij op tot een ceremonie die hij de volgende ochtend, 11 december 1917, zou leiden. Allenby betrad de Oude Stad te voet, uit respect voor de stad die heilig is voor Joden, christenen en moslims. De officiële overgave-ceremonie vond plaats op de trappen van Toren van David. Zo eindigde vierhonderd jaar Turks bewind over Jeruzalem.

De Israëlische Post gaf op 13 juli een postzegel uit, ter gelegenheid van deze gebeurtenis, nu een eeuw geleden. De postzegel laat één van de twee Britse sergeants zien, die de burgemeester van Jeruzalem ontmoetten bij de ingang van de stad, tegen de achtergrond van een foto waarop generaal Allenby de Oude Stad binnenkomt via de Jaffa Poort. Links onderin staat het embleem van het Londense Regiment St. Pancras 19e Bataljon, waarvan de sergeant deel uitmaakte.

(Publicatie i.s.m. Vereniging Nederland-Israël Philatelie).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.