Groeten uit Israël: Schoolkleding in vele variaties

Friday, October 20, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Misschien heeft de zomer eindelijk begrepen dat zijn tijd voorbij is. Vandaag is het weer wat koeler geworden, wat echter niet betekent dat het nu koud is. Het weer is prima, precies zoals ik het graag heb. ’s Ochtends een beetje fris en overdag zonnig met prettige temperaturen. En zo zou het dit weekeinde ook blijven.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een duidelijke daling van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat ongewijzigd op 214,20 meter onder de zeespiegel.

Wat heb ik een geluk gehad dat ik gisteren niet naar Jeruzalem ben gereden. De hele afgelopen week stond in het teken van de demonstraties van orthodoxe Joden, niet allemaal, zoals ik al heb uitgelegd, maar alleen die van de Jeruzalemmer groep van de Litouwse stroming. Maar dat zijn er altijd nog genoeg om in het hele land het verkeer te ontregelen. Gisteren was het hoogtepunt, in veel steden waren gelijktijdig demonstraties en wegversperringen, zeer tot ergernis van de burgers. Enkelen trachtten het probleem zelf op te lossen, wat leidde tot handtastelijkheden en niet zo fraaie scènes, zoals hier in een video uit Jeruzalem.

Gisteren in Jeruzalem. De locatie was dezelfde als bij de vorige demonstraties, uitgerekend de kruising voor de uitrit van de ondergrondse parkeergarage waar ik altijd mijn auto parkeer.

Daar heb ik al genoeg over geschreven. Ik weet ook niet hoe men dat probleem zou kunnen oplossen. Ik vind het bedroevend dat Joden onder elkaar zo’n ruzie kunnen maken. Geen mooi gezicht. Meer over de dag van gisteren in onze nieuwsberichten.

Vanochtend vroeg heb ik, net als op elke vrijdag, mijn zoon naar school gereden. Op vrijdag hoeven ze niet in het schoolshirt, een T-shirt met het schoollogo, te verschijnen. Op vrijdag mogen ze aantrekken wat ze willen. Dit voorschrift van een uniforme schoolkleding werd al een paar jaar geleden vastgelegd. Daarbij gaat het niet om een schooluniform, zoals bijvoorbeeld in Engeland, maar alleen om een T-shirt of sweatshirt met het logo van de school erop. Verder mogen ze aantrekken wat ze willen, al mogen de broeken en de rokjes niet te kort zijn, wat ook begrijpelijk zou moeten zijn.

Een grote Israëlische modeketen heeft ontdekt dat je ook met schoolkleding wat geld kunt verdienen. Zes hemden voor 99,90 shekel (23 euro), en het logo is gratis

Doel van dit kledingvoorschrift zou zijn om een gevoel van eenheid, van saamhorigheid, te geven. Daarmee wordt ook voorkomen dat leerlingen op hun kleding worden beoordeeld. ’s&bnsp;Zomers valt het echter niet mee je aan het voorschrift te houden. Dan zie je meisjes in extreem korte broeken en versleten schoenen op school komen, maar dat is nu net wat men wil voorkomen. Dan ligt het natuurlijk aan de school of ze daar iets tegen doen. In onze stad Modi’in is de meerderheid van de inwoners niet religieus, waardoor ook veel ouders niet altijd begrip tonen voor dit kledingvoorschrift. Ik vind zelf trouwens dat dit kledingvoorschrift eigenlijk helemaal niets met religie heeft te maken. Ik vind het heel goed als ze enigszins uniform gekleed op school komen. En dan heb je de vrijdag, waarop de leerlingen vrij zijn zich zo te kleden als ze willen.

En nu wordt het zo langzaamaan tijd om je op het weekeinde en de shabbat voor te bereiden. Morgen heel vroeg zal ook onze oudste zoon na vijf weken vakantie weer thuiskomen, zodat het ditmaal een heel bijzonder mooie shabbat wordt.

Ik wens u, beste lezers, een prettig en mooi weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed!

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.