Bouwplannen nieuwe nederzetting Amichai goedgekeurd

donderdag 19 oktober 2017 |  Redactie Israel Today
Acht maanden nadat de bewoners van de nederzetting Amona hun huizen moesten verlaten en sindsdien krap behuisd waren in een hostel in Ofra, zijn gisteravond de bouwplannen voor de nieuwe nederzetting Amichai goedgekeurd. Er worden 102 wooneenheden gebouwd.

Werkzaamheden op de bouwplaats van de nederzetting Amichai (Foto: Hadas Parush/Flash90)

De Israëlische regering had de inwoners al voor de ontruiming van Amona beloofd een nieuwe nederzetting te bouwen, en in juni begonnen de werkzaamheden voor de bouw van de nederzetting, maar kort daarna kwamen de werkzaamheden ten gevolge van de bureaucratie en het gebrek aan financiering tot stilstand.

Minister van Defensie Lieberman, samen met zijn plaatsvervanger Eli Ben Dahan en de voorzitter van Benjamin Avi Ro' e County tijdens zijn bezoek aan de toekomstige nederzetting Amichai (foto: Hadas Parush/Flash90).

Minister van Defensie Avigdor Lieberman bezocht gisteren, in het kader van een bezoek aan het district Benjamin, ook de bouwplaats van de nieuwe nederzetting Amichai. Daar zei hij: 'De discussies die van tijd tot tijd plaatsvinden, zijn mij bekend. Soms bouwen ze, soms bouwen ze niet, soms keuren ze het goed, dan keuren ze het niet goed, hoeveel en waarom. We zijn hier in Amichai, voorheen Amona. En als je het werk ziet dat hier nu wordt verricht, moet je toegeven dat we werken in een tempo zoals we sinds 2000 niet meer hebben gedaan. Ook in Bet El zullen 300 woningen worden gebouwd en ook voor de Joodse nederzetting in Hebron worden nieuwe woningen gepland. Sinds begin 2017 zijn er in totaal 3000 woningen in aanbouw en 7500 woningen staan op het punt goedgekeurd te worden.

Slechts korte tijd nadat de bouwplannen waren goedgekeurd, wendden Palestijnen zich tot het Hooggerechtshof en dienden een beroep in. Zij verklaarden dat zij de wettige eigenaars zijn van de percelen grond waarop de nieuwe nederzetting Amichai zal worden gebouwd. Er zou geen rekening zijn gehouden met het bewijs daarvoor. Zij zouden het land hebben geërfd. Tegelijkertijd vroegen zij het gerechtshof om een tijdelijke stillegging van de bouw te gelasten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.