Groeten uit Israël: Litouwse Orthodoxen weigeren alles

Thursday, October 19, 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

De zomer is weer terug! Anders kun je de voor vandaag voorspelde hoge temperaturen niet verklaren. Bij ons thuis in Modi’in zou de temperatuur vandaag de voor oktober veel te hoge 34 graden bereiken. Overigens worden in zowat het hele land temperaturen van boven de 30 graden verwacht. Alleen in Jeruzalem zou het wat 'koeler' blijven met slechts 29 graden. En niemand herinnert zich nog de regen die een paar dagen geleden gevallen schijnt te zijn. Ook de komende dagen zou hij zich verstopt blijven houden, hoewel het komend weekeinde zelfs voor het jaargetijde wat aan de koele kant zou zijn. Gek weer.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, met verdere temperatuurstijging. Voor de tijd van het jaar te warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,20 meter onder de zeespiegel.

Hoewel het vandaag pas donderdag is, ben ik niet naar Jeruzalem gereden, maar schrijf ik u nu vanuit huis in Modi’in. De reden daarvoor is een heel prettige. Nadat onze dochter twee weken lang met haar basisopleiding in het leger bezig was, mochten zij en haar kameraden vanochtend vroeg naar huis gaan. Ik heb mijn dochter de treinreis bespaard en haar met de auto afgehaald, waarvoor ik door haar vriendinnen zeer geprezen werd.

Ik kwam naar het station vlakbij de legerplaats waar mijn dochter momenteel zit, en wachtte op de bus die de soldates naar het station bracht. Het was een vrolijk gezicht toen een enorm aantal jonge soldates van vreugde schreeuwend de bus uitkwamen. 'We zijn weer in de echte wereld', zei een van hen. Ze waren twee weken lang niet buiten de basis geweest. Ik werd door de kameraden van mijn dochter begroet met een vriendelijk 'Shalom papa van ...' Ik kon een glimlach niet onderdrukken. Het werd blijkbaar zeer gewaardeerd dat ik mijn dochter met de auto ophaalde. Na een aantal omarmingen van mijn dochter met haar nieuwe vriendinnen, ging het vervolgens naar huis voor het lange weekeinde. En dat heeft onze dochter eerlijk verdiend.

Weer een demonstratie van orthodoxe Joden tegen de militaire dienstplicht, las ik in het nieuws toen ik thuis in mijn werkhoekje dit artikel ging schrijven. Ditmaal niet in Jeruzalem, maar bijna voor onze deur in Modi’in. De orthodoxen van de Jeruzalemse afdeling van de Litouwse stroming hebben ditmaal de Shilat-kruising bij de toegang naar Modi’in geblokkeerd. Het was maar goed dat ik de stad vanaf de andere kant ben binnengereden.

Wegblokkade bij Modi’in, vanochtend vroeg.

Waarom benadrukt u, dat het om orthodoxe Joden van de Litouwse stroming, de Jeruzalemse afdeling, gaat bij de demonstranten? zult u zich wel afvragen . Ook in onze media wordt dat zo vermeld, want het gaat maar om een heel klein gedeelte van de orthodoxe Joden. Deze groep bestaat uit misschien net 20.000 mensen, van de rond een miljoen orthodoxen, zoals vanmorgen vroeg op de radio werd gezegd.
En deze groep weigert alles. Niet alleen de militaire dienst, maar ze weigeren nu eenmaal ook om zich op het rekruteringsbureau te melden om daar vrijstelling van militaire dienst te krijgen, zoals bijna alle orthodoxe Joden. Toch eigenlijk onbegrijpelijk. En daarom werden een paar dagen geleden de twee jongelui gearresteerd. Ze hadden zich alleen maar hoeven te melden, te laten zien dat ze orthodox zijn, en dan zouden ze van de militaire dienst vrijgesteld worden. Of dat nu eerlijk is, is een andere vraag. Maar ook dat hebben ze niet gedaan. Ze negeren de oproepen gewoon, ze negeren de staat Israël. Bij de demonstratie van vandaag zouden ze geroepen hebben: 'We sterven liever dan dat we in militaire dienst gaan.' Ik ben benieuwd hoe lang het nog zo door zal gaan.

We zijn nu weer met zijn vieren thuis. Alleen onze oudste zoon ontbreekt nog. Ik zal hem over nog geen 48 uur van de luchthaven ophalen. Dan zijn we weer compleet, een echte gezinshereniging. Een heel bijzonder weekeinde. Ik wens u een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Modi’in!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.