Doodstraf voor terroristen, een moreel dilemma

woensdag 18 oktober 2017 |  Tsvi Sadan
De moord op drie familieleden uit de nederzetting Chalamish, afgelopen juli, heeft het debat over de doodstraf voor terroristen opnieuw aangewakkerd. Knessetlid Navah Boker, lid van de Likoedpartij, nam op zich om de bestaande doodstrafwet te wijzigen.

Deze wet is nooit toegepast, behalve de executie van Adolf Eichman in 1962. Boker werd aangemoedigd door premier Netanyahu en minister Lieberman van Defensie, die beiden de wens uitspraken dat de Chalamish-terrorist zou worden geëxecuteerd.

Bij het verdedigen van haar wetsvoorstel zei Boker: ‘Ik twijfel er niet aan dat de doodstraf voor terroristen, samen met andere maatregelen, een echt afschrikmiddel is dat Israël helpt de terreur te verslaan. Het is tijd om een einde te maken aan ons kruiperige gedrag ten opzichte van terreur en onze vijanden. Het is belangrijk dat de familie van de terrorist, die een zoon stuurt om te moorden, weet dat hij de zwaarste straf zal krijgen in plaats van jaren door te brengen in viersterrenhotel-achtige Israëlische gevangenissen, om vervolgens in een soort deal vrijgelaten te worden, zodat hij kan terugkeren en onschuldige burgers kan vermoorden.’

Boker verwijst naar de onaanvaardbare realiteit waarin honderden terroristen worden vrijgelaten in controversiële deals voor de terugkeer van één Israëlische militair, dood of levend. Velen van deze terroristen, die gratis onderwijs in de gevangenis kregen en een heldenstatus in de Palestijnse samenleving ontvingen, gaan onmiddellijk verder met het doden van Israëliërs.
Israël klaagt bitter over het Palestijnse ‘draaideur-beleid’, waarbij Palestijnse terroristen worden opgesloten om hen later weer vrij te laten. En toch doet Israël uiteindelijk precies hetzelfde.

Israël beschouwt zichzelf als een ‘verlichte’ democratie en beschouwt daarom de doodstraf als in strijd met de waarde van menselijke waardigheid. Assa Kasher, een vooraanstaand ethisch hoogleraar, legt uit: ‘Een democratisch land mag alleen vijanden in oorlog of tijdens terreurdaden doden als het geen andere keuze heeft.’ Kasher concludeerde dat democratische landen in principe geen veroordeelde terroristen mogen executeren, en ook geen anderen om die reden, zodat het idee van menselijke waardigheid onder alle omstandigheden wordt verdedigd. Hij voegde eraan toe dat uit onderzoek van over de hele wereld is gebleken dat de afschrikkende factor van de doodstraf verwaarloosbaar is, vooral wanneer men bedenkt dat moslims ernaar verlangen voor de islam te sterven.

Knessetlid David Bitan (Likoed) steunt de doodstraf. Ook hij is verontwaardigd over de abnormaliteit, dat terroristen in een luxe gevangenis belanden, wat anderen aanmoedigt om Israëli's te vermoorden, in plaats van dat het hen afschrikt. ‘Terroristen ter dood veroordelen,’ zegt hij, ‘is niet alleen een noodzaak – het is ook een morele eis.’ Hij vervolgt: ‘De doodstraf is in de eerste plaats een straf, die potentiële moordenaars kan afschrikken en een einde zou kunnen maken aan de cyclus van het ontvoeren van militairen als ruilmiddel voor gevangenen.'

Bitan legt de vinger op de morele scheidslijn die kenmerkend is voor de Israëlische samenleving. Zoals de zaken er nu voorstaan, gaan de meeste Israëliërs nog steeds akkoord met de veronderstellingen van Kasher. Net als hij, zijn zij van mening dat de doodstraf immoreel is. Dit standpunt is in tegenspraak met de eeuwenoude Joodse morele gedragslijn: ‘Als iemand komt om je te doden, moet je tegen hem opstaan en hem eerst doden.’ Deze vermaning geldt niet alleen voor een persoon die op dat moment probeert een ander te doden, maar ook voor iemand die reeds gemoord heeft en opnieuw zal doden.

Tragisch genoeg leidt de verlichte morele gedragslijn, die de doodstraf verbiedt, alleen maar tot meer bloedvergieten. En dit simpelweg omdat het als immoreel wordt beschouwd, schuldigen te executeren om de levenden te beschermen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.